Foto: Promo/Balkanska smotra mladih strip autora

Na Balkanskoj smotri mladih strip autora u Leskovcu od danas do 16. avgusta biće predstavljeni radovi čak 2.839 autora iz 73 zemlje, najavili su organizatori.

Festival stripa u Leskovcu jedna je od retkih smotri koja nije otkazana ili preseljena na internet zbog pandemije koronavirusa, a biće održana uz sve mere bezbednosti u dve galerije Leskovačkog kulturnog centra, gde su  predstavljeni stripovi iz takmičarskog programa, kao i u Narodnom muzeju i Narodnoj biblioteci „Radoje Domanović“. Smotra će, istina, ta razliku od ranijih godina biti skraćena i održana isključivo u vidu izložbi, bez pratećeg festivalskog programa i gostiju, s tim što će, prema najavama organizatora, sve veme manifestacije sa video-bima u Leskovačkom kulturnom centru biti prikazivana predavanja i demonstracije rada domaćih i stranih strip umetnika.

Organizatori 22. izdanja festivala iz škole stripa „Nikola Mitrović Kokan“ bili su i sami iznenađeni brojem prijava i pristiglih radova. Na smotri mogu da se vide radovi 2.839 autora iz 73 zemlje, što je do sada nezabeleženo, ne samo na ovoj smotri, nego i na drugim manifestacijama ovog tipa.

Foto: Promo/Balkanska smotra mladih strip autora

Na festivalu su predstavljeni radovi strip umetnika iz Evrope, ali i zemalja sa drugih kontinenata.

Među pripremljenim snimcima su i obraćanje francuskog strip scenariste Olivijera Dobremila Dobsa i američkog autora Aleksandra Simonsa, predavanja belgijskog scenariste Didijera Svinsena o procesu nastanka stripa i Dalibora Talajića iz Hrvatske, koji crta za kuću „Marvel“, a demonstracije rada su, između ostalih, pripremili i Milorad Vicanović Maza i Kosta Milovanović.

Foto: Promo/Balkanska smotra mladih strip autora

Ovogodišnji gost festivala je Češka, koja obeležava jubilej izložbom „Vek češkog stripa“ u leskovačkom Narodnom muzeju, a planirano je i predavanje „Češki strip za početnike“.

U izlog biblioteke „Radoje Domanović“ postavljena je izložba „Dušan Reljić: Strip legenda“, gde će ljubitelji moći da se upoznaju sa radovima čuvenog domaćeg autora, ovogodišnjeg dobitnika plakete „Nikola Mitrović Kokan“ za doprinos srpskom stripu.
Na festivalu će i ove godine biti dodeljene nagrade u kategorijama crtača, ilustratora, scenarista i teoretičara, a priznanje „Prijatelj stripa“ ove godine posthumno će biti dodeljeno niškom pesniku i uredniku Zoranu Pešiću Sigmi.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar