Foto:Nemanja Jovanović

Komad Franca Ksavera Kreca "Strah i nada u Saveznoj Republici Nemačkoj" u režiji Ljubiše Ristića biće premijerno izveden sutra, 24. oktobra sa početkom od 20 sati u KPGT-u, saopšteno je iz ovog teatra.

Ovaj komad sastavljen je od 19 drama sa jednim, dva ili tri lica koje se igraju istovremeno i to u devet stanova jedne zgrade. Ta zgrada je zapravo Savezna Republika Nemačka iz 1982. godine, ali neobično „liči“ na svaku današnju evropsku, okolnu, ili ovdašnju državu, ili grad ili televizijski rijaliti.

Tokom sat i petnaestak minuta, koliko traje predstava, svi Krecovi penzioneri, teroristi, pisci, direktorke banke, policajci, nezaposleni, kasirke iz Lidla, glumice aktivistkinje, mađarski emigranti iz 1956. godine, fotografi i modeli, turski begunci od smrtne kazne i ostali – žive svoj evropski život na klasičnoj pozornici aristotelovskog jedinstva mesta, vremena i radnje…

Pozorište KPGT igra predstavu „Strah i nada u Saveznoj Republici Nemačkoj“ kao simultanku Ljubiše Ristića „TAKO, TAKO“ iz ljubljanske Pekarne, koja je premijerno igrana daleke 1974. godine. Dakle, predstava se izvodi simultano i na jednoj sceni, jer je Franc Ksaver Krec naveo, opisujući scenografiju, da mu se, dok je stvarao delo, činilo da svi stoje na prozorima i da bi hteli da polete.

Bonus video:

Otvaranje Bitefa