Foto:Nemanja Jovanović

Grad Beograd preuzeće osnivačka prava nad pozorištem KPGT Ljubiše Ristića 2021. godine, izjavio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, prenele su agencije.

KPGT, koji je pre 42 godine osnovao pozorišni reditelj Ljubiša Ristić, od naredne godine biće „pod kapom“ Grada Beograda. Vesić je, kako prenose agencije, prošle nedelje dogovorio sa osnivačem i vlasnikom pozorišta KPGT Ljubišom Ristićem da tokom 2021. godine, a najkasnije do 1. jula Grad Beograd preuzme osnivačka prava nad ovim teatrom.

Precizirao je da će pozorište, koje se nalazi u Šećerani, do kraja godine izmenom Plana generalne regulacije Grada Beograda biti proglašena prostorom namenjenom za kulturu, obrazovanje kao i kreativnu industriju i inovacije.

– Grad će otkupiti Šećeranu, a potom će zgrade koje se tu nalaze biti rekonstruisane prema projektima Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Tako će ovaj nekada industrijski objekat postati novi kulturni centar grada a najvažniji sadržaj će biti upravo KPGT – objasnio je Vesić, dodavši da će Grad Beograd, kao i u slučaju Teatra Vuk, pokrivati troškove rada pozorišta i projektno finansirati predstave.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare