Stiven King Foto: AP Photo/Patrick Semansky

Da li američka država staje na put najvećem izdavačkom dilu u američkoj istoriji znaće se vrlo brzo, a u borbu za sprečavanje spajanja dve najveće kuće na svetu "Rendom haus" i "Sajmon i Šuster", umešao se i slavni pisac Stiven King, svedočeći svojevoljno u sudskom procesu u Vašingtonu.

– Moje ime je Stiven King. I ja sam pisac frilenser – ovim rečima započeo je preksinoć svedočenje u Vašingtonu, u Okružnom sudu SAD slavni američki književnik koji se sam pozvao u sudnicu.

Naime, legendarni književni autor odlučio je da se umeša u bitku koju je američka država pokrenula kako bi sprečila jedan od najvećih dilova u istoriji izdavaštva u toj zemlji.

Suđenje, kojim predsedava Florens Pen, počelo je u ponedeljak, i očekuje se da će trajati dve-tri nedelje, a da li će država stati na put dilu dvaju kompanija, osnovanih pre stotinu godina, ostaje da se vidi.

Ministarstvo pravde pokrenulo je sudski proces s ciljem da spreči spajanje dve najveće izdavačke kuće na svetu – „Penguin Random House“ i „Simon & Schuster“, uz obrazloženje da bi taj potez u potpunosti osujetio bilo kakvu vrstu konkurencije na tržištu i maltene uništio karijere najpopularnijih književnih autora. Među njima je svakako i Stiven King.

A King, kome su danas 74 godine, prve priče objavio je još krajem šezdesetih, a debitovao je romanom „Keri“ 1974. Do danas je objavio više od 64 romana, i dvestotinak kratkih priča koji su prodati u tiražu od 350 miliona primeraka.

Kada je objavljivao „Keri“, samo u Njujorku bilo je na desetine izdavačkih kuća. No, većina tih izdavačkih kuća ne postoji. Ili su ih kupile veće izdavačke kompanije, ili su „proterane iz posla“.

Stiven King
Foto: Promo

Danas se izdavaštvo u Americi svelo na priču o takozvanoj „velikoj petorki“. A čine je „Penguin Random House“, „Simon & Schuster“, „HarperCollins Publishing“, „Hachette Book Group“ i „Macmillan“.

Izdavač koji se daleke 1974. godine poduhvatio rizika da objavi potonji bestseler „Keri“ u tiražu od svega tridesetak hiljada primeraka, „Doubleday“ danas je deo „Rendom hausa“, kao i još jedan bivši Kingov izdavač „Viking Press“.

– „Velika petorka“ je prilično ukorenjena – prokomentarisao je pisac u sudnici.

Stiven King izlazi iz sudnice Foto: MANDEL NGAN / AFP / Profimedia

Glavni argument američke države – da će veća koncentracija vlasništva u industriji smanjiti kompenzaciju koja se dodeljuje književnim autorima kao da je naišao na odobravanje sudije koji predsedava parnicom. Tokom dva dana svedočenja u vašingtonskom Okružnom sudu sudija Penova je čak prokomentarisala da „manjak konkurencije dovodi do snižavanja iznosa avansa“.

Autor „Isijavanja„, „Izmaglice“ ili „Mizerija“ praktično se sam pozvao da bude svedok države u ovom sudskom procesu.

Stiven King
Foto: Promo

– Došao sam ovde zato što mislim da je ovakva vrsta konsolidacije loša za konkurenciju. S obzirom na to u kom pravcu ide izdavačka industrija, sve je teže i teže piscima da dođu do novca za život – kazao je King u sudnici, dodajući kako je sa skepsom dočekao obećanja dve izdavačke kuće da će i nakon spajanja nastaviti odvojeno da tragaju za novim književnim naslovima:

– Mogli su da kažu i kako će u istoj kući biti muž i žena koji će se nadmetati jedan protiv drugog…

Nije pisac, kako je prenela agencija AP, precizirao tokom svedočenja kako bi tačno spajanje dva izdavača naštetilo najprodavanijim autorima. Ministarstvo pravde u svojoj tužbi fokusira se i na to što su izdavačke kuće svojim bestseler autorima davale avanse u minimalnom iznosu od 250.000 dolara.

Stiven King se, od kad je krajem prošle godine objavljena namera „Rendoma“ i „Šustera“ da se spoje, u dilu vrednom 2,2 milijarde dolara, protivio istom. Još tada je javno prokomentarisao da je imao sreću da „živi svoj san“, i da uspeva da plaća račune radeći posao koji voli, ali da nemaju svi tu mogućnost.

– Što se više izdavači spajaju, to je teže nezavisnim kućama da opstanu.

Stiven King
Foto: Promo

Iako bi King, kao izrazito tiražan autor po čijim su delima snimani filmovi i rađene pozorišne predstave, samo imao koristi od spajanja „Rendom hausa“ i „Sajmona i Šustera“, pisac je dobro znan kao čovek kojem su principi bitniji od materijalnih stvari.

I dok poslednja dela objavljuje za podružnicu „Sajmona i Šustera“ – „Scribner“, takođe izdaje naslove, prevashodno trilere, za nezavisnog izdavača „Hard Case Crime“. Kada ga je jedna mala, nezavisna kuća zamolila pre petnaestak godina da im napiše preporuku, King se ponudio da umesto toga napiše roman „The Colorado Kid“. Često je pisao dela za druge male izdavače, ističući da neki od njegovih rukopisa nemaju komercijalni potencijal koji od njega traži „velika petorka“…

Bonus video: Paolo Koeljo najčitaniji pisac modernog doba

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar