Junaci "Oaze" u Nišu: Marijana Novakov, Tijana Marković, Valentino Zenuni. Foto:Promo/Filmski susreti

Šesto veče 56. Filmskih susreta obeležila su vanserijska ostvarenja - "Oaza" reditelja Ivana Ikića i jedan od najpopularnijih filmova protekle godine "Vikend sa ćaletom" u režiji Miroslava Momčilovića.

Zbog kiše, na Letnjoj pozornici u Tvrđavi, umesto u redovnom terminu od 20.30, prikazani su sa malim zakašnjenjem – od 21.30 čas.

Iz tog razloga, film „Vikend sa ćaletom“ i danas je imao projekciju u bioskopu Cineplexx, od 13 sati, za sve one koji su kupili ulaznicu, a nisu stigli da ga pogledaju u redovnom terminu.

Ipak, neverovatna niška publika, ispratila je projekcije oba filma i pozdravila učesnike toplim aplauzom.

„Oazu“, jedan od naših najnagrađivanijih filmova na domaćim i internacionalnim festivalima, koji prati priču koja se odvija u instituciji za mlade sa posebnim potrebama, gledaoci su s nestrpljenjem iščekivali.

U srcu priče su, kako se navodi, Marija koja se po dolasku u ovu ustanovu sprijatelji sa podjednako neustrašivom devojkom Draganom. Kada postane jasno da su obe zaljubljene u povučenog mladića Roberta, njihov odnos biva ugrožen i postepeno prerasta u opasnu igru žmurke sa ciljem da se on osvoji. Osuđene na doživotno skrivanje od društva, tinejdžere obuzima čežnja za nezavisnošću i ljudskim kontaktom. Vođeni novootkrivenim osećanjima želje i zavisti, njihovi impulsivni postupci ruše krhki balans uspostavljen strogim pravilima institucije i prelivaju se u konfrontaciju i očajnički beg u slobodu.

Film „Oaza“ u Nišu su predstavljali naturščici, fantastična Marijana Novakov koja je tumačila Mariju, Tijana Marković koja je igrala Draganu, Valentino Zenuni u roli Roberta i Saša Strugar u ulozi Paje.

Pavle Strugar Foto:Promo/Filmski susreti

A ostvarenje „Vikend sa ćaletom“ reditelja Miroslava Momčilovića u produkciji United Media i pored toga što je ima bioskopski život i što je televizijska serija prikazana, nije izgubio na interesovanju publike. Naprotiv, vremenom dobija epitet kultni.

Publici u Nišu poklonili su se genijalni Nenad Jezdić u ulozi Kašike, maestralni Branislav Bane Vidaković, koji je tumačio vernog prijatelja Batu, Milivoje Petrović, Marko Gvero, Jelena Đukić i reditelj Miroslav Momčilović.

Nenad Jezdić i ekipa filma „Vikend sa ćaletom“. Foto: Promo/Filmski susreti

Po izboru publike, Nenad Jezdić je izabran za glumca šeste večeri 56. Filmskih susreta u Nišu.

Glavni junak je Kašika (Nenad Jezdić), sredovečni beogradski kriminalac, pripadnik stare škole, zarobljen u vremenu kada je bio u punoj snazi, žarko poželi da provede vikend sa Ognjenom, jedanaestogodišnjim sinom iz prethodnog braka. Bivša supruga mu izlazi u susret jer je svesna činjenice da se Kašiki bliži kraj jer ima neizlečivu dijagnozu i da je to verovatno poslednji susret sina sa ocem. S obzirom da ga nije viđao pet godina jer je zbog „malih komplikacija“ imao zabranu prilaska dečaku, Kašika pokušava da po ubrzanom kursu u sina utisne sve ono što on smatra važnim za život i preživljavanje na ulici i da istovremeno iz malog istera sve ono što je po njegovom mišljenju mekano, slabašno i devijantno…

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar