Ivica Vidanović, Nikola Petrović, Mila Turajlić i Stevan Filipović Foto:Damir Vujković/Ferrante-Ferranti/FCS/Ivan Dinić

Filmovi Mile Turajlić, Stevana Filipovića, Nikole Petrovića i Ivice Vidanovića dobili su novčana sredstva na konkursu Filmskog centra Srbije.

Ministarstvo kulture donelo je rešenje o dodeli sredstava za finansiranje i sufinansiranje projekata u kinematografiji za 2022. godinu, u kategoriji Stimulacija samostalno snimljenog domaćeg dugometražnog filma na osnovu predloga komisije FCS-a, koju su činili Dobrivoje Tanasijević, u svojstvu predsednika, i Filip Čolović, Vladimir Vidić, Nevena Đonlić i Dejan Dabić.

Na konkurs, raspisan letos, 3. avgusta, i s rokom za prijavu od mesec dana, stiglo je pet projekata. Komisija je na finalnoj sednici održanoj početkom novembra podržala četiri projekta, i to: „Pored tebe“ (producentska kuća „Hypnopolis DOO“) u režiji Stevana Filipovića, „Mudbrick“ (producentska kuća „MIR Media Group“) u režiji Nikole Petrovića, „Bora Stanković – Igra mog života“ (producentska kuća „Cineesport“) u režiji Ivice Vidanovića, i „Cine-Guerrillas“ (producentska kuća „Poppy Pictures“) u režiji Mile Turajlić. Predlog za dodeljivanje sredstava za ova četiri ostvarenja Ministarstvo kulture aminovalo je 5. decembra.

Filmu Stevana Filipovića „Pored tebe“ dodeljeno je 7.100.000 dinara, uz obrazloženje da reditelj (s ovim naslovom je Filipović nekoliko puta ostao „ispod crte“ na konkursima FCS-a) svojim ostvarenjima otvara teme koje su izuzetno bolne za društvo. „Pored tebe“ je angažovan, na izvestan način hrabar film koji se vešto nadovezuje na prethodno autorovo ostvarenje „Pored nas“ ali ga širinom uticaja i prevazilazi. Takođe, donosi osveženje i što se tiče glumačke podele. Komisija je bila složna u stavu da ovakav film treba podržati.

Foto:Privatna arhiva/Stevan Filipovic

Isto toliko novca dodeljeno je ostvarenju „Mudbrick“ Nikole Petrovića uz ocenu da donosi drugačiji narativ na domaću filmsku scenu. A govori o čoveku koji se nakon godina provedenih u Engleskoj vraća u istočnu Evropu i selo u kom je nasledio staru kuću od cigle. Nada se seoskoj idili ali otkriva mračne tajne o paganskom slovenskom kultu i tmurnu prošlost. I možda, konstatovala je komisija, ova žanrovska priča neće biti prijatna za gledanje, ali će „pronaći put do publike“.

Nešto manje sredstava – 4.300.000 dinara komisija je opredelila ostvarenju Mile Turajlić „Cine-Guerrilas“, koji je kao diptih imao srpsku premijeru nedavno na 28. FAF-u. Komisija je ocenila da dokumentarac ponovo pokazuje autorkinu veštinu u korišćenju arhivskog materijala u priči o snimatelju Stevanu Labudoviću koji je kamerom zabeležio najznačajnije događaje iz Alžirskog rata za nezavisnost ali i trenutke putovanja i načina vođenja spoljne politike tadašnjeg jugoslovenskog predsdnika Josipa Broza Tita. I ovaj dokumentarac, koji nekako koincidira s jubilejem osnivanja Pokreta nesvrstanih, čiji je Tito bio jedan od pokretača, sigurno će imati uspešan festivalski život, navodi komisija, dodajući da je to već jasno nakon „premijernih prikazivanja na festivalima u Torontu i Lajpcigu“.

Mila Turajlić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Dugometražnom dokumentarcu „Bora Stanković – igra mog života“ (scenario Aleksandar Miletić, režija Ivica Vidanović) dodeljeno je milion i po dinara. Film o pioniru košarke u nekadašnjoj Jugoslaviji, generalnom sektretaru FIBA, vrsnom košarkašu i treneru ujedno je i storija o sportskim ali i društveno-istorijskim događajima koji su se dramatično prelamali i preko života Stankovićeve porodice. Bora je, kako u obrazloženju podseća komisija, rano ostao bez oca, ali je ispoštovao očev amanet da se „kroz sport premosti period koji dolazi“ i upravo taj sloj filma, donet kroz efektnu naraciju Gorana Sultanovića, priča je o vaspitanju i nadilazi značaj konvencionalnog sportskog života, zaključak je stručne komisije FCS-a.

Bonus video: Tema FCS

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar