Foto:Privatna arhiva/Stevan Filipovic

Rešenjem Ministarstva kulture o dodeli sredstava na upravo završenom konkursu Filmskog centra Srbije (FCS) u kategoriji Sufinansiranje samostalno snimljenih domaćih dugometražnih filmova, reditelj i scenarista Stevan Filipović opet je ostao „ispod crte“, piše "Danas".

Njegov film „Pored tebe“ (nastavak prethodnog filma „Pored nas“, koji je osvojio Zlatnu arenu u Puli za najbolje ostvarenje u međunarodnoj konkurenciji, nagradu publike na Sarajevo film festivalu, nagradu za najbolji scenario u Vrnjačkoj Banji…), posle bezuspešnih konkursa FCS u drugim kategorijama, odbijen je ovog puta sa obrazloženjem, kako stoji u saopštenju konkursne komisije kojoj je predsedavao producent Dan Tana, zbog „manjkavosti“ priložene dokumentacije.

– Ne znam koliko uopšte više ima smisla da čitam saopštenja komisija u ovoj tragikomediji oko filma „Pored tebe“. Mislim da je ovo peti put da članovi komisija Filmskog centra Srbije odbijaju da podrže film koji je skoro potpuno snimljen i završen zalaganjem cele ekipe, i verujem da je više nego jasno da su razlozi za odbijanje isključivo politički – kaže za „Danas“ reditelj Stevan Filipović.

A ovaj momenat je za filmske autore, kako ističe, posebno komplikovan.

– Sada ne možete ni da se žalite zvanično, jer ne postoji Upravni odbor FCS, već je jedini način pokretanje upravnog postupka protiv odluka Ministarstva kulture, što može da traje beskonačno. Ukratko, ne mislim da je ovo serija slučajnih grešaka i previda, niti da je stvar ukusa komisije ili kvaliteta filma koji uporno odbijaju da pogledaju, mislim da je ovo najdirektnija cenzura i politička odluka. Izbacivanje iz esnafa, čiji, ruku na srce, nikad nisam bio deo – ističe Filipović.

Bonus video: Stevan Filipović: Branitelji murala nisu desničari nego plaćenici

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar