Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Nemojte očekivati Šteficu Cvek iz poznatog filma ili romana. Ovo nije priča o toj junakinji u Zagrebu '80-ih godina, već je smeštena u Beograd danas, istakao je Andrej Nosov na konferenciji za medije povodom premijere predstave "U raljama života", koja je će biti izvedena u subotu, 23. oktobra u Beogradskom dramskom pozorištu.

Ovaj komad po čuvenom romanu Dubravke Ugrešić dramatizovala je Biljana Srbljanović, a glavna uloga je poverena Ivi Ilinčić.

– Trenutno sam ošamućena sam od brojnih proba. Ovo je jedan od najznačajnijih procesa kroz koji sam prošla i to je moja najveća uloga. Iako su nam roman i film bili osnova, Biljana Srbljanović je napravila svoju priču i više smo se bavili drugim temama. I nama glumcima je bilo teško da se na početku uhvatimo u koštac sa tekstom, međutim, kada smo pronašli ključ, mislim da smo napravili dobar posao – istakla je Ilinčić i zahvalila se reditelju što ju je odabrao za ulogu.

Štefica Cvek, dodala je, daleko je od nje i želela je da sagradi lik devojke koju svi znaju.

– Potrudila sam se da je napravim kao devojku koja je od krvi i mesa, koja je životna i oseća, pati i trpi. I tako sam se u nekim stvarima pronašla i ja, a neke sam morala da tražim, u nekim okolnostima i situacijama smo bliske, u mnogima ne. Najveće bogatstvo ove predstave je složna ekipa, probili smo sve barijere kroz koje smo prolazili – ukazuje Ila.

Glumac Miloš Petrović Trojpec rekao je da se slaže sa Ivom da je proces rada bio težak, da su se borili sa tekstom i da je rezultat predstava kojoj će se radovati svaki put kada je igraju.

– Opet se pokazalo da je najvažnija ekipa sa kojom se radi, međusobno razumevanje, prijateljski odnos i onda vrhunski rezultat ne može da izostane – naglasio je Trojpec kojem će ova uloga biti nešto sasvim drugačije u karijeri.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Reditelj Andrej Nosov je rekao da je svestan da će ljudi doći da gledaju predstavu sa mnogo očekivanja.

– Vidim da ima naslova „Isuse, kak je veliki“, ali ne treba da očekujete te replike i Šteficu Cvek kakvu poznajete, ovo je jedna nova Štefica Cvek a ne ona koja postoji u literaturi ili filmu Rajka Grlića. Ona više pripada generaciji između 20 i 30 godina, onih koji imaju naivne ideje o ljubavi i pronalaženju partnera. I otvara jednu veoma važnu stranu priče, a to je muško-ženski odnos, ono na šta pristajemo, da li lako prelazimo preko uvreda i teških reči uvek iz najbolje namere. Trudili smo se da uradimo predstavu koja će, i pored postavljanja značajnih pitanja, biti zabavna – rekao je Nosov.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Na pitanje novinara ako je predstava toliko drugačija, zašto je onda to Štefica Cvek a ne neka druga devojka, stiglo je objašnjenje.

– Iz mnogo razloga. Sama konstrukcija naše predstave je ta da ona govori o Štefici Cvek u Beogradu sada, a ne o Štefici iz Zagreba 80-ih godina prošlog veka. Adaptacija i dramatizacija je nastajala delimično po romanu, a u velikoj meri kao preuzimanje određenih ideja i formalnih stvari koje priča o Štefici Cvek ima. Ideje koji likovi nose i njihove funkcije deo su i ove predstave – objasnio je Nosov.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Pored Ive Ilinčić i Miloša Petrovića Trojpeca u predstavi igraju i Vesna Čipčić, Aleksandar Vučković, Luka Grbić, Dunja Stojanović, Vanja Nenadić i Marko Todorović.

Scenograf je Una Jankov, kompozitor Irena Popović Dragović, a scenski pokret uradila je Marija Milenković.

Pretpremijera je u petak, 22. oktobra a prva repriza u nedelju 24. oktobra.

Bonus video: Iva Ilinčić:Uloga Štefice Cvek mi je najzahtevnija i najteza do sada probudi se

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar