Svetozar Rapajić. Foto: Youtube/Narodno pozorište Užice

Statueta "Joakim Vujić", koju Knjaževsko-srpski teatrar u Kragujevcu dodeljuje za izuzetan doprinos razvoju pozorišne umetnosti u Srbiji, uručena je sinoć profesoru i reditelju Svetozaru Rapajiću.

Rapajić je za Radio-televiziju Kragujevac rekao da je to najveća pozorišna nagrada i da je ponosan što je u društvu „korifeja, legendi“, njenih dosadašnjih laureata.

„Prošlo je 60 godina mog profesionalnog rada i posle celog tog vremena, posle raznih i muka i zadovoljstava, i svega toga, dolazi ova kruna i neki dokaz da sve što to smo radili i što smo se mučili nije bilo uzalud, da je ostavilo nekog traga“, rekao je Rapajić.

Prsten sa likom Joakima Vujića dodeljen je rediteljki Anđelki Nikolić, a godišnja nagrada teatra glumcu iz Kragujevca Čedomiru Štajnu.

Uručenjem tradicionalnih priznanja i premijernim izvođenjem predstave sinoć je obeležen Dan teatra u Kragujevcu, u znak sećanja na Sretenje pre 186 godina, kada je u Kragujevcu izvedena predstava Joakima Vujića „Fernando i Jarika“.

Na sceni teatra izvedena je sinoć predstava „Generali ili srodstvo po oružju“ po tekstu Borislava Pekića u režiji Marka Misirače.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar