Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Igor Stanković, direktor "Megakom filma" koji stoji iza Festivala autorskog filma, kaže za Nova.rs da održavanje te manifestacije uprkos novim strožim epidemiološkim merama za sada nije ugroženo. Festival autorskog filma će, prema njegovim rečima, biti održan u planiranom terminu od 27. novembra do 4. decembra sa nešto izmenjenom satnicom.

– Festival autorskog filma će se desiti, uprkos svemu. Održaćemo ga, kako smo i planirali, naravno ukoliko se u međuvremenu ne usvoji neka nova mera… Festival će se odvijati u skladu sa svim propisanim merama, koje se i inače primenjuju u bioskopima, koji svakako ne spadaju u rizična mesta, već naprotiv svrstavaju se u jedan od bezbednijih vidova okupljanja. Samo ćemo malo prilagoditi satnicu i ideja je da, u skladu sa novim merama, do 18 časova imamo na programu što više filmova, a sve što je predviđeno biće i prikazano – kaže Igor Stanković za Nova.rs

Igor Stanković Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Samo nedelju dana nakon uvođenja ograničavajućih mera, od sutra važe nove, još restriktivnije i odnose se opet, kako na ugostiteljske objekte i tržne centre, tako i na kulturne institucije.

I dok je, primera radi, novom odlukom Vlade Srbije prodavnicama i supermarketima omogućeno da rade do 21 sat, praktično svi ostali objekti moraju da zatvore vrata u 18 časova.

Igor Stanković priznaje da je razočaran što su bioskopi ponovo izjednačeni sa kafićima ili tržnim centrima. Istog mišljenja je i reditelj Srdan Golubović, inače, predsednik Saveta Festivala autorskog filma.

I Golubović ističe da će festivala biti, ali da će se prilagoditi novim merama.

– U skladu sa tim ćemo napraviti novu satnicu i obaveštenje publici. Festival će svakako biti održan, s tim što će jedan deo biti održan uživo, a drugi deo onlajn. Nama je, naravno, najvažnije da ljudi u bioskopu budu bezbedni i da ispunimo sve uslove da se ne desi ništa loše. Prilagodićemo stvari eventualnim novim odlukama i publici omogućiti uslove da u bioskopu bezbedno gledaju filmove, ali da imaju i tu onlajn opciju – priča Srdan Golubović, dodajući da je u ovakvom „čudnom vremenu“, punom neizvesnosti, umetnost jako važna.

Srđan Vučinić, Srdan Golubović i Stwfan Ivanović Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

– Umetnost je sada duhovna hrana. Ako imate podatke iz knjižara da se knjige u ovom trenutku više prodaju nego što su se prodavale u normalnim okolnostima, to govori u prilog tome da u ovakvim zastrašujućim vremenima, uloga i funkcija umetnosti je mnogo važnija nego u nekim normalnim vremenima. To je za nas motiv da uopšte pokušavamo da napravimo Festival autorskog filma uživo, i da našoj publici i Beograđanima damo neku mogućnost i nadu u tom mraku bioskopske sale. To nije neki hir, niti pokušaj da se nešto na silu napravi. Naprotiv – konstatuje Srdan Golubović.

Naši sagovornici ističu da im nadu uliva jutrošnje saopštenje Ministarstva kulture upućeno Kriznom štabu sa zahtevom da kulturne institucije ne budu obuhvaćene novim merama u borbi protiv pandemije, koje stupaju na snagu sutra. Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković to je zatražila „imajući u vidu da ustanove kulture i programi koji se u njima održavaju nisu predstavljali izvor rizika za pogoršanje epidemiološke situacije“, saopšteno je iz Ministarstva kulture.

– Čekamo novu odluku u svetlu tog pisma. Ne znam da li će apel Maje Gojković da naiđe na razumevanje Kriznog štaba i Vlade Srbije i da li će se doneti neko rešenje, ali mislim da je taj njen gest jako lep i dobar. Pokazuje da ima brigu za sve ovo što mi radimo – kaže Srdan Golubović i dodaje:

– Mislim da pozorišta i bioskopi zaista nisu mesta visokog rizika, posebno sa merama gde zaista postoji veliki razmak između sedišta. Izjednačavanje sa kafićima i tržnim centrima nije baš kako treba i primereno. Možda nisam stručan za to, ali mislim da pozorišta i bioskopi nisu ta rizična mesta, već da ljudima nude nešto drugo što im treba – ocenjuje Golubović.

Predviđeno je da Festival autorskog filma, 26. po redu, bude otvoren u petak filmom “Zlo ne postoji” indijskog reditelja Mohamada Rasulofa, dobitnika Zlatnog medveda na ovogodišnjem Berlinalu. Planirano je da na festivalu bude prikazano više od 50 filmova u šest programskih celina.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar