Foto:Promo

Svečanom ceremonijom, na kojoj će biti uručene nagrade, večeras u 19.30 sati u Velikoj sali Doma omladine biće zatvoren 69. Martovski festival.

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, poznatiji kao Martovski biće zatvoren dodelom nagrada najboljim filmovima i autorima, saopštili su organizatori iz Doma omladine.

Među laureatima naći će se oni koji će poneti Gran pri Martovskog za najbolji film (po kategorijama: dokumentarni film do i preko 50 minuta, kratki igrani film, animirani film, eksperimentalni film i video art, kao i međunarodna selekcija kratkog filma), kao i strukovne nagrade (i to za najbolju režiju, scenario, kameru, montažu, animaciju i dizajn zvuka/komponovanu muziku). O laureatima je svoj sud dao žiri, koji je radio u sastavu: Lordan Zafranović, reditelj i scenarista, u svojstvu predsednika), Hajnc Hermans, profesor dramaturgije kratkog filma, Milan Nikodijević, reditelj, scenarista i producent, Đanfilipo Pedote, producent i scenarista i Dragomir Zupanc, filmski i TV reditelj.

U okviru programa svečanog zatvaranja biće održane i dve premijere: i to svetska kratkog animiranog filma „Halina Konopacka“ (Srbija/Poljska, 2022), autorskog tima Dana Vukajlović, Katarina Milin i Nataša Glišović, koji je snimljen u koprodukciji Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu i Ambasada Poljske u Beogradu; i takođe festivalska umetničko-dokumentarnog filma „Šta su poneli sa sobom“ (What They Took With Them, 6’50”, Srbija, 2021) u režiji Branke Katić. Film je nastao kao deo međunarodnog projekta, koji je Agencija UN za izbeglice do sada sprovela u Velikoj Britaniji, Nemačkoj i Poljskoj s ciljem podrške izbeglicama i prisilno raseljenim ljudima.

Šta su poneli sa sobom Foto:Goran Tomašević

Na svečanom zatvaranju publika će moći da pogleda i kratke filmove realizovane na radionicama 69. Martovskog festivala, a na kraju će biti prikazan deo pobedničkih filmova.

U Velikoj sali i Amerikani u Domu omladine sutra se održava program „Martovski na bis!“, koji publici donosi reviju pobedničkih ostvarenja, saopšteno je iz DOB-a.

Bonus video: Lordan Zafranović o Nedi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar