Izložba "Novi život stvari" Foto: Muzej grada Beograda

Prvo tematstko vođenje „Od fragmenta do predmeta“ kroz izložbu „Novi život stvari“ biće održano u nedelju, 23. aprila od 12 časova, u Konaku kneginje Ljubice.

Arheološki predmeti se često otkrivaju u fragmentima. Njihovo ponovno sastavljanje, poput trodimenzionalne slagalice, i restauracija delova koji nedostaju je dugotrajan proces koji za cilj ima vraćanje čitljivosti i razumevanja predmeta.

Foto: Muzej grada Beograda

Tokom interaktivnog vođenja kroz izložbu biće predstavljeni ovi procesi „slaganja slagalice“ i primenjene metode konzervatorsko-restauratorskog postupka na predmetima, kao i izazovi i problemi na koje smo nailazili tokom rada. Posetioci će biti u prilici da saznaju ponešto i o interventnoj konzervaciji i reverzibilnosti primenjenih postupaka na arheološkim predmetima.

Pored brojnih eksponata završene restauracije, u postavci izložbe „Novi život stvari“ ćemo videti i predmete na kojima je konzervatorski postupak izveden do određene faze, i to na jednom delu istog predmeta, kao zanimljive primere izgleda „pre“ i „posle“.

Stručno vođenje je povereno konzervatoru Andrei Petrović Grbić i autorima izložbe Niki Strugar Bevc i Milošu Spasić.

Bonus video: Železnička stanica od otpada do muzeja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar