Legat Dobrila Nedića Foto: Adligat

Legat književnika i agronoma Dobrila Nenadića (1940-2019) preuzet je za Muzej srpske književnosti Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat iz Beograda tokom Dobrilovih dana održanih u Arilju.

Ugovor o legatu potpisan je ove godine na godišnjicu književnikove smrti, a preuzimanje je završeno pre nekoliko dana, na godišnjicu njegovog rođenja.

Legat Dobrila Nedića Foto: Adligat

„Za legat su preuzeti Dobrilov pisaći sto, celokupna arhiva i prepiska sa drugim značajnim književnicima, originali svih nagrada koje je primio, više od hiljadu knjiga iz njegove biblioteke kao i sve knjige sa posvetama koje je dobijao tokom više decenija“, kaže Viktor Lazić, predsednik Adligata i ističe da je naročito značajna Dobrilova voćarska biblioteka i arhiva, koja je takođe, u potpunosti, preuzeta za legat.

Legat Dobrila Nedića Foto: Adligat

Dobrilo Nenadić je Srbiju zadužio i sa književnim i sa agronomskim delom: Njegov roman „Dorotej“, po kojem je 1981. godine snimljen istoimeni film, jedan je od najboljih i najčitanijih istorijskih romana moderne srpske književnosti, prodat u više od 200.000 primeraka.

Međutim, Nenadić je takođe osmislio metod, sistem i organizaciju uzgajanja malina, zahvaljujući čemu su ostvareni svetski rekordi u prinosima. Nenadić je otac moderne proizvodnje srpske maline i najzaslužniji je za njen uspeh, što je radio besplatno, sa jedinim ciljem da pomogne svom kraju i narodu.

Legat Dobrila Nedića Foto: Adligat

„Moj Dobrilo je sada pronašao novi dom, u Adligatu, koji je voleo, čiji je član bio. Dobrilo je još za života slao knjige i svoje lične predmete za svoju zbirku u ovom udruženju, koja je sada prerasla u legat. Jedan svoj rukopis poslao je za Adligatov Muzej srpske književnosti još 2013. godine, tako da mi, sada, samo nastavljamo ono što je on započeo. Adligat će pomoći i sa prezentovanjem zaostavštine mog supruga u Arilju, što me posebno raduje, s obzirom na to da je moj Dobrilo najznačajniji književnik iz ariljskog kraja, počasni građanin ovog grada“, kaže Petkana Nenadić, supruga pokojnog Dobrila Nenadića.

Legat Dobrila Nedića Foto: Adligat

Nenadić je osvojio brojna književna priznanja: nagradu Narodne biblioteke Srbije za najčitaniju knjigu za roman „Dorotej”, kao i za roman „Despot i žrtva“, koji je takođe dobio i nagradu „Meša Selimović“, Prosvetinu nagradu i nagradu Zlatni bestseler. Njegov roman „Brajan” dobio je „Račansku povelju“, „Svetozara Ćorovića“ dobio je za roman Pobednici, „Boru Stankovića“ za roman „Mrzovolja kneza Bizmarka“. Nenadić je dobio i nagradu Biblios za ukupno stvaralaštvo, kao i Povelju za životno delo Udruženja književnika Srbije i mnoga druga priznanja.

Dobitnik je i Ordena rada sa srebrnim vencem, kao i Plakete kongresa voćara kao inženjer agronomije.

Bonus video: Trejler za Vreme zla

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar