Foto: Promo

Festival Slobodna zona, 18. po redu biće svečano otvoren u MTS dvorani 3. novembra srpskom premijerom filma koji je dobio Zlatnu palmu "Trougao tuge" Rubena Ostlunda, a zatvoren 8. novembra svečanom dodelom nagrada i projekcijom finskog dokumentarnog filma "Raj za karaoke" Einarija Pakanena u Dvorani Kulturnog centra Beograda. U okviru takmičarskog programa biće predstavljeno 13 ostvarenja: šest u međunarodnoj i sedam u regionalnoj selekciji.

Mnoštvo filmova iz takmičarske selekcije, kako navode organizatori 18. Slobodne zone, nameće goruće pitanje – jesmo li naučili bar nešto iz istorije ili ćemo iznova ponavljati lekcije…

„Pomračenje“

„Toliko smo se trudili da zaboravimo, a ti sad sve to oživljavaš“, kaže prekorno majka autorki filma „Pomračenje“ Nataši Urban na pitanje čega se seća iz ​“naše ratne prošlosti devedesetih“. U filmu o sopstvenom odrastanju tokom rata u bivšoj Jugoslaviji rediteljka uz pomoć najbližih članova porodice i prijatelja skuplja fragmente sećanja i pokušava da pronađe odgovor na pitanja šta činiti kad se jedan svet sruši.

„Okreni se ka suncu“

U potresnom ostvarenju rediteljka Aliona van der Horst progovara o smrti miliona sovjetskih ratnih zarobljenika koji su izostavljeni iz svih priča o Drugom svetskom ratu. Za njih niko ne zna i o toj temi niko nije govorio, čak ni preživeli…

„Utama“

Nakon svetskih festivala na kojima je ovenčan sa 22 ​priznanja​, među kojima je i Velika nagrada žirija Sandensa, debitantski film bolivijskog pisca i reditelja Alehandra Loajse Grisija donosi storiju o starijem kečuanskom paru​ supružnika​ koji je godinama živeo mirnim životom, a onda se suočio sa nemogućom dilemom tokom neuobičajeno duge suše.

Selektorka Branka Pavlović odabrala je za Međunarodnu selekciju i naslove s neustrašivim junakinjama: „Srećno, Leo Grande“ Sofi Hajnd sa Emom Tompson u ulozi penzionisane učiteljice i udovice u potrazi za orgazmom i „Rabije Kurnaz protiv Džordža V. Buša“ Andreasa Drezena, sa nagrađivanom Meltem Kaptan u ulozi domaćice iz Bremena koja, boreći se da oslobodi sina iz Gvantanama, stiže do Vrhovnog suda Amerike, koji je premijerno prikazan letos na Palićkom filmskom festivalu. Međunarodni takmičarski program zaokružuje dokumentarac „1341 slika o ljubavi i ratu“ Rana Tala o bogatom fotografskom opusu uglednog izraelskog foto-žurnaliste Mihe Bar-Ema, a o najboljima će odlučivati: Aleksandra Odić, rediteljka, Boško Prostran, deo umetničkog dua Doplgenger i Nezaket Ekiči, umetnica performansa.

Regionalna takmičarska selekcija Horizonti Balkana selektora Ivana Bakrača pokazuje svu raznolikost mentaliteta Balkanaca.

– Komšije su uvek tu, zaviruju u naše živote, ali i mi ponekad bivamo uvučeni u njihove, hteli to ili ne – objasnio je Bakrač.

„Garbura“

Jedino ostvarenje srpske koprodukcije u ovoj selekciji jeste „Garbura“, debitantski dugometražni igrani film scenariste i reditelja Josipa Žuvana koji će na Slobodnoj zoni imati regionalnu premijeru, nakon svetske održane na prestižnom festivalu u San Sebastijanu.

Glavnim junacima, najboljim drugarima Nikoli i Antoniju, nije baš jasno zašto njihove porodice, koje su prve komšije, nisu u dobrim odnosima već godinama, a u filmu igraju: Franko Floigl, Mauro Ercegović Gracin i Ljubomir Bandović​.

„Vera sanja more“

O patrijarhalnom mentalitetu na ovim prostorima govori i film „Vera sanja more“ Kaltrine Krasnići, autorke sa Kosova, koja donosi storiju o ženi čiji će spokojni život, nakon samoubistva supruga, narušiti nametljivi rođaci koji tvrde da im pripada Verina porodična kuća.

„Brodvej“

Ženska sudbina tema je i debitantskog filma „Brodvej“ grčkog reditelja Hristosa Masalasa. Neli, koja je pobegla iz svoje bogate i zahtevne porodice, upoznaje u striptiz klubu Markosa, malog ali harizmatičnog gangstera, koji joj pomaže da pobegne od očuhovih poslušnika i odvodi je u Brodvej, napušteni zabavni park u kome živi mala zajednica plesača, skitnica, lopova i jedan majmun.

„Metronom“

Film Aleksandrua Belka odvodi nas u Bukurešt i donosi priču koja je mnogo više od rumunske verzije „Romea i Julije“. Čaušesku je 1972. na vlasti već sedam godina i taj diktatorski režim osudiće na propast ljubav dvoje srednjoškolaca.

Selekcija „Horizonti Balkana“ predstavlja i filmove: „Gorući dani“ poznatog turskog autora Emina Alpera, „Veće od traume“ Vedrane Pribačić i Mirte Puhlovski o ženama koje su preživele mučenja, silovanja i ubistva voljenih u ratovima devedesetih, i priču o jednoj nedelji u zgradi u Hrvatskog narodnog preporoda reditelja Gorana Devića, a o najboljima će odlučivati žiri u sastavu: rediteljka Milica Tomović, novinarka Tamara Skrozza i Jelena Mišeljić, producentkinja i programska direktorka Filmskog festivala u Herceg Novom.

Bonus video: Mikelsen u Sarajevu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar