Foto: Slobodna zona/Promo

Austrijska carica Elizabeta ne želi da je sputava dvorski korset; Betina Vegner je samo htela da peva ljubavne pesme ali nije mogla da ćuti; u duboko podeljenom društvu Indije "nedodirljive" žene pokrenuće digitalne novine; u jednom kostarikanskom selu ​40-godišnja Klara​ seksualno se oslobađa​,​ a u kanadskom rizortu tri žene će se suočiti sa svojim seksualnim demonima…

Ovako bi se u najkraćem mogli opisati filmovi koji u fokusu imaju „žensko pitanje“, a biće predstavljeni publici na Slobodnoj zoni, koja će biti održana u Beogradu, Novom Sadu i Nišu od 3. do 8. novembra.

Festival na svom 18. izdanju donosi naslove koji se bave neustrašivim ženama, onima koje prkose konvencijama. Pred publikom na velikom platnu, ali i onlajn tokom Slobodne zone biće odvažne i odlučne žene, koje se suprotstavljaju ustaljenim pravilima i ustaju protiv svake vrste stega.

Koji su to filmovi o tim neustrašivim ženama, u izboru selektora Slobodne zone? Pred vama je sedam naslova iz bogatog programa festivala, koji će biti otvoren 3. novembra u 18.30 časova u mts Dvorani srpskom premijerom filma ovenčanog Zlatnom palmom „Trougao tuge“ švedskog sineaste Rubena Ostlunda:

„Betina“
Dokumentarac reditelja Luka Penerta otvoriće programsku celinu Slobodne zone „Ženska linija“, koji donosi priču o muzičarki i učesnici pokreta otpora Betini Vegner. Iako je ovu umetnicu domovina izdala, nikada nije odustala od svojih 10 zapovesti koje su joj bile oružje za život. Osim jedne – „ponekad ja, ipak, plačem kada me povrede“.

„Pisanje vatrom“
Ovo je storija o zadivljujućoj odlučnosti pripadnica kaste „nedodirljivih“ da pokrenu digitalno izdanje novina u Indiji. Naoružane pametnim telefonima, iako kod kuće mnoge nemaju ni struju, ove istraživačke novinarke suočavaju se s razotkrivanjem nemilosrdne diskriminacije žena i davanjem glasova potčinjenima u represivnom kastinskom sistemu. Ovaj dokumentarac, po sudu kritičara, savršeno je predstavio milenijumima star kastni sistem u Indiji, tradiciju, seksualno nasilje nad ženama i korupciju. Ovenčan je dvema nagradama na Sandens festivalu.

„Korset“
Glumica Viki Krips u filmu Marije Krojcer igra buntovnu caricu Elizabetu Bavarsku. Iako se od supruge Franca Jozefa samo „zahtevalo“ da ćuti i „zauvek ostane mlada i lepa“, odlučuje da se pobuni protiv rigoroznog režima ishrane, vežbanja, friziranja i merenja struka. I da, na koncu, napusti život sputan dvorskim korsetom. Kripsova je za ovu rolu dobila nagrade na filmskim festivalima u Kanu i Sarajevu.

„Rodeo“
Debitantski dugometražni film francuske rediteljke i scenaristkinje Lole Kivoron, koji je ovenčan u kanskoj selekciji „Izvestan pogled“, odigrava se u predgrađa Pariza i donosi priču o neustrašivoj motoristkinji kojoj uspeva da potpuno uzdrma muški motociklistički klub.

„Nežno“
Mađarsko ostvarenje koje je srpsku premijeru imalo na Festivalu evropskog filma Palić u julu istražuje ima li uopšte danas nežnosti. U filmu, koji potpisuju Ana Ester Nemeš i Laslo Čuj, nežnost se pronalazi na neočekivanom mestu – u teretani! Jer, bodibilderka Edina odlučuje da dodatno zaradi novac tako što će svoje telo ponuditi muškarcima čiji su fetiš žene herkulovske snage…

„Klara Sola“
Klara (40) živi u jednom selu u Kostariki religioznim i povučenim životom, a pride je pod kontrolom svoje majke. Ali, na proslavi 15. rođendana nećake, Klara doživljava seksualno i mistično buđenje i počinje da se oslobađa represivnih verskih i društvenih konvencija. Film prvenac Natali Alvares Mersen bio je nacionalni kandidat Kostarike za Oskara ove godine.

„Nezaboravno leto“

U okviru programa „Zona bez granica“ biće prikazan film koji govori o ženskoj seksualnosti. Kanadski autor Deni Kote prati tri sasvim različite žene, mladu Gejšu, smrknutu Leoni i nepredvidljivu Eženi, koje dane i noći provode u jednom rizortu, pokušavajući da obuzdaju unutrašnje demone.

Bonus video: Mads Mikelsen u Sarajevu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar