Biljana Ćirić Foto: Muzej savremene umetnosti

Edukativni program "Šta bi kustosiranje trebalo/moglo da bude" organizuje na Kolarcu tokom novembra i decembra program javnih predavanja u okviru tradicionalnog, godišnjeg serijala. 

Javna predavanja će, po tradiciji, biti besplatna i otvorena za javnost, saopštili su organizatori, a jedan broj mentora imaće i javni nastup tokom svog boravka u Beogradu, kako bi podelili svoja iskustva.  

Serija javnih predavanja počinje za nekoliko dana. Za 9. novembar, s početkom od 18 sati zakazano je predavanje Katalin Sekelj, koja ima zvanje mastera iz istorije umetnosti i nemačke književnost na Univerzitetu Etveš Lorand u Budimpešti. Od 2008. do 2013. bila je kustoskinja Muzeja savremene umetnosti Ludvig, a godinu dana kasnije postaje član kustoskog tima Of Bijenala Budimpešta, najveće nezavisne umetničke inicijative u Mađarskoj. Od 2015, radeći u okviru Kreativnog programa Arhivâ otvorenog društva (OSA) Blinken, kustosira i koordinira izložbe i različite javne programe.  

Arhitektkinja, umetnica, spisateljica i edukatorka Aslihan Demirtaš održaće predavanje 30. novembra od 18 sati. Živi u Istanbulu, gde sa Alijem Džindorukom vodi kancelariju KHORA, podneblje za dizajn, stvaranje i razmišljanje, a bavi se graničnim disciplinama koje se bave stvaranjem, često u formi građevina, vrtova i umetničkih projekata, tragajući za revidiranim modusom postojanja i prakse na našoj planeti. 

Predavač antropologije na Odeljenju umetnosti Univerziteta u Bolonji i na londonskom Koledžu Goldsmits Masimilijano Molona održaće predavanje 5. decembra s početkom u 18 časova. Putem projekata koje je koinicirao, kao što su Institut za radikalnu imaginaciju i Laboratorija urbanog zajedništva u Atini, istražuje polja pedagogije, umetnosti i aktivizma. 

Poslednje u nizu predavanja zakazano je za 13. decembar kada će se predstaviti Ameli Aranguren, koja rukovodi umetničkim programom Centra za pristup ruralnom pri umetničkom kolektivu INLAND u Madridu, čija je članica od 2010. godine.

Biljana Ćirić i Vladimir Nikolić u Veneciji Foto: Goran Zlatković/Ministarstvo kulture i informisanja

Međunarodni projekat „Šta kustosiranje može/treba da bude“ pokrenula je 2018. godine kustoskinja Biljana Ćirić. Ovaj projekat stajao je i iza Borskih susreta, održanih polovinom septembra u Boru. Do kraja novembra u Paviljonu Srbije u Veneciji, u okviru 59. Bijenala, može se videti projekat „Hod sa vodom“ koji je Ćirićeva uradila u tandemu sa Vladimirom Nikolićem.

Bonus video: Venecijansko bijenale, Srpski paviljon

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar