Foto: Hu Yun

Borski susreti, u okviru internacionalnog kustoskog projekta "Novim putevima u novu budućnost", od 15. do 19. septembra na nekoliko lokacija u Boru okupiće transnacionalni istraživački tim, saopštili su organizatori.

U okviru Borskih susreta, čiji su organizatori „Šta bi kustosiranje moglo / trebalo da bude“ i Narodna biblioteka Bor, a kustoskinja Biljana Ćirić, tim i partneri projekta podeliće istraživanja i rad nizom susreta uzimajući kinesku inicijativu „Pojas i put“ kao polaznu tačku. 

– Bor je mali grad, ali je poznat po ležištima bakra i rudarskoj industriji, koja se razvija od početka 20. veka, ali i po tome što je rudarsko-metalurški kompleks nedavno kupio kineski rudarski gigant Ciđin. Kinesko investiranje u borsku rudarsku industriju proizvelo je mnoštvo novinskih napisa povodom raseljavanja stanovništva, eksproprijacije zemljišta i zagađenja – reči su kustoskinje Biljane Ćirić.

Zato će tokom Borskih susreta arhitektica Jelica Jovanović organizovati šetnje sa saradnicima dr Visom Tasićem, Milošem Božićem, Katicom Radojković i Nemanjom Stefanovićem (student). Biće organizovane tri večere kineske hrane koje će umetnik Hu Jun spremiti sa Ćuom, kineskim kuvarom koji priprema obroke za kineske radnike koji žive i rade u Ciđinu.

Biće predstavljene i priče između zidova Džesfi Dženg koje donose arhivu privatnih zapisa koje su ljudi iz čitavog sveta, na raznim jezicima i pismima, slali kineskoj umetnici, kako bi podelili pandemijska iskustva. Čitava arhiva će biti otvorena za javnost u sklopu neknjižne građe NB Bor, a na programu je i Žalbeni performans Robela Temesgena, umetnika rodom iz Adis Abebe, koji će organizovati radionicu posvećenu telesnim tehnikama žalovanja. Ovo će biti prvi fizički susret učesnika projekta otkako je februara 2020, u Adis Abebi, pokrenuto zajedničko istraživanje.

Bor je, kako podseća Biljana Ćirić, i popularna filmska lokacija.

Foto: Promo

– Borske „ozlede“ od rudarenja ogromne su, ali i fotogenične, pa je grad pozadina dešavanja u više filmova. Međutim, mi u Bor ne dolazimo da bismo iskopali još jednu sliku njegovih sve širih rana. Dolazimo da bismo sa ljudima iz Bora išli u šetnje koje će organizovati Jelica Jovanović; da bismo probali hranu koju će nam Hu Jun spremiti sa Ćuom, kineskim kuvarom koji sprema obroke za kineske radnike koji žive i rade u borskom Ciđinu; da bismo sa umetnicom Džesfi Dženg u borskoj biblioteci smestili Priče između zidova i da bismo sa Robelom Temesgenom ožalili mesto – istiće Ćirićeva.

Borski susreti donose i promociju publikacije „Novim putevima u novu budućnost“, koja izbliza prikazuje zajednički način rada i istraživanja koji ovaj tim praktikuje od 2020. Zbornik je objavljen u saradnji sa IK Mus (Milano) i Umetničkim muzejom Rokband (Šangaj), a priredila ga je Biljana Ćirić.

Učesnici Borskih Susreta su: Robel Temesgen (umetnik, Adis Abeba), Laris Frožje (direktor Umetničkog muzeja Rokband u Šangaju), Sinkne Ešetu (pisac, Adis Abeba), Ajgerim Kapar (samostalni kustos, Almati, Kazahstan), Jelica Jovanović (arhitektica), Hu Jun (umetnik, Beograd/Šangaj/Melburn), Džesfi Dženg (umetnica, Sjamen/Šangaj), Dragan Stojmenović (Narodna biblioteka Bor), Simona Dvorak (kustoskinja), Vladimir Radivojević (fotograf), Nebojša Jamasaki (umetnik), dr Visa Tasić (inženjer elektronike), Miloš Božić (član lokalne zajednice Krivelja), Katica Radojković (proizvođač i prodavac sira) i Nemanja Stefanović (student).

Borski susreti predstavljaju kulminaciju rada i istraživanja obavljenih u prethodne dve i po godine, dodaje se u saopštenju organizatora.

Bonus video: Rad Hod sa vodom u Veneciji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar