Foto: Promo

Izložba slika i skulptura mladih umetnika Miljana Stevanovića i Radeta Mutapovića, u produkciji Galerije Štab iz Beograda, "Zovite me nežnost", koja je postavljena u Kulturnom centru Srbije u Parizu, već nekoliko nedelja privlači veliku pažnju Parižana. 

Za, moglo bi se reći, hit postavku „Zovite me nežnost“ umetnici su inspiraciju pronašli u nežnoj i utopijskoj poeziji Žaka Prevera.

Foto: Promo

Autori izložbe se, po sudu kustoskinje postavke Ane Kršljanin, ne bave prostim mimetičkim reprodukovanjem stvarnosti, već je, naprotiv, ona propuštena kroz njihove lične percepcije sveta, kroz introspekciju i samorefleksiju.

– Često su ključni motivi od kojih polaze, apstrahovani i ogoljeni do emocije. Udruženi su u težnji da zajedničkim delovanjem na prostor stvore laku i vazdušastu atmosferičnost s akcentom na tanano, lirsko i organsko poimanje sveta. Njihovi svetovi su umekšani i utišani, ali istovremeno iskonski, jer u njima pulsira sam život – kaže kustoskinja.

Slike Miljana Stevanovića velikog formata predstavljaju jednu od najprisutnijih tema u čitavoj istoriji umetnosti – pejzaž. Prikazani predeli su asocijativni, nedefinisani, i stoga univerzalni, a pride izvedeni jezikom lirske apstrakcije.

Foto: Promo

A u jedinstvenom vrtu sočnih boja i organskih predela nalaze se i pažljivo odabrane skulpture životinja Radeta Mutapovića iz Preverove poezije. Istovremeno su i bezazlene i divlje, a snažne simbolike ukazuju na arhetipove večno suprotstavljenih strana – ljubavi i mržnje, dobra i zla, iskušenja i zabranjenog voća.

Foto: Promo

– Kontekst koji nastaje simbiotskim spajanjem poezije kao najčistije forme pisanog stvaralaštva, slike i skulpture ukazuje na protok života, cikličnost, smenu ljubavi i patnje, divljine i neukrotivosti, ali i borbe za opstanak i slobodu kakva je svojstvena anarhisti, odmetniku i sanjaru kome ovom izložbom dajemo odu – zaključak je Ane Kršljanin.

Foto: Promo

Izložba „Zovite me nežnost“ trajaće do 7. aprila u Kulturnom centru Srbije u centru Pariza.

Bonus video: Kreativni izvori Spajka Lija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar