RADE MUTAPOVIC - Zmija I Foto:Galerija Štab

Izložba slika i skulptura "Zovite me nežnost", čiji su autori Miljan Stevanović i Rade Mutapović biće otvorena u Kulturnom centru Srbije u Parizu 14. marta u 19 sati, saopšteno je iz beogradske Galerije Štab koja producira postavku u francuskoj prestonici.

Na izložbi „Zovite me nežnost“ (Appelez-moi tendresse) Miljan Stevanović i Rade Mutapović, dvojica mladih umetnika, predstavljaju radove najnovije produkcije.

Cela postavka zapravo je poetsko, umetničko istraživanje inspirisano plemenitom, nežnom i utopijskom poezijom Žaka Prevera.

– Autori se ne bave prostim mimetičkim reprodukovanjem stvarnosti, naprotiv ona je propuštena kroz njihove lične percepcije sveta, kroz introspekciju i samorefleksiju. Često su ključni motivi od kojih polaze, apstrahovani i ogoljeni do emocije. Udruženi su u težnji da zajedničkim delovanjem na prostor stvore laku i vazdušastu atmosferičnost sa akcentom na tanano, lirsko i organsko poimanje sveta. Njihovi svetovi su umekšani i utišani, ali istovremeno iskonski, jer u njima pulsira sam život – reči su kustoskinje izložbe Ane Kršljanin.

Rade Mutapović – zlatno jato Foto:Galerija Štab

Na pejzažima Miljana Stevanovića velikog formata prikazani predeli su asocijativni, nedefinisani, i stoga univerzalni, a izvedeni jezikom lirske apstrakcije. U jedinstvenom vrtu sočnih boja i organskih predela nalaze se i pažljivo odabrane skulpture životinja Radeta Mutapovića iz Preverove poezije, koje su istovremeno bezazlene i divlje, a snažne simbolike ukazuju na arhetipove večno suprotstavljenih strana – ljubavi i mržnje, dobra i zla, iskušenja i zabranjenog voća.

Miljan Stevanović Foto:Galerija Štab

– Kontekst koji nastaje simbiotskim spajanjem poezije kao najčistije forme pisanog stvaralaštva, slike i skulpture ukazuje na protok života, cikličnost, smenu ljubavi i patnje, divljine i neukrotivosti ali i borbe za opstanak i slobodu kakva je svojstvena anarhisti, odmetniku i sanjaru kome ovom izložbom dajemo odu – beleži Kršljanin u tekstu za katalog izložbe.

Miljan Stevanović Foto:Galerija Štab

Izložba u Kulturnom centru Srbije u Parizu trajaće do 7. aprila.

Bonus video: Kreativni izvori Spajka Lija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar