Dejan Ognjanović
Dejan Ognjanović photo credit: Severin Films

Po prvi put jedan od srpskih teoretičara i stvaralaca horor žanra Dejan Ognjanović nominovan je za najznačajniju svetsku nagradu u oblasti horor žanra - "Brem Stoker".

Ne samo što je nominovan, već je Ognjanović uvršten u najuži izbor za nagradu „Brem Stoker“, koju tradicionalno dodeljuje američko Udruženja pisaca horora (Horror Writers Association, HWA), a laureati će biti proglašeni 14. maja u Denveru.

Nagrada „Brem Stoker“ dodeljuje se od 1987. godine u više kategorija za vrhunska prozna dela horora i mračne fantastike, kao i teorijsko-esejističke tekstove koji se bave prozom pisanom u tom ključu. 

Ovoga puta nagrada se dodeljuje u 12 kategorija, a Dejan Ognjanović je nominovan za „Vrhunsko postignuće u kratkoj esejistici“ za rad „Tri paradigme horora“ (The Three Paradigms of Horror), koji je krajem 2021. godine objavljen u američkom književnom časopisu „Vastarien“. 

– U svetu horora ne postoji veća nagrada koju neki pisac, urednik, izdavač ili teoretičar može da dobije. Ono što je NIN-ova nagrada za srpske pisce ili Oskar za svetske filmske umetnike, to je „Brem Stoker“ za sve one koji se bave hororom, pre svega u književnosti. Nazvana je po piscu romana „Drakula“, koji sam iscrpno analizirao u doktoratu a kasnije i u knjizi „Poetika horora“, priredio sam i njegove najbolje priče u zbirci „Drakulin gost“. Počastvovan sam da sam uvršten u najuži izbor za nagradu koja nosi njegovo ime i znači toliki prestiž. Već i to što je moj rad uvršten među pet najboljih eseja o hororu iz prošle godine mnogo je više nego što sam ikada smeo da se nadam – reči su Ognjanovića.

Pored Ognjanovića, u kategoriji „Vrhunsko postignuće u kratkoj esejistici“, nominovano je četvoro istaknutih američkih teoretičara i urednika: Emili Rut Verona, Kevin Dž. Vetmor, Anđela Juriko Smit i Sindi O’Kvin.

Pisac, filmski i književni kritičar, prevodilac, esejista Dejan Ognjanović, rođen u Nišu 1973. godine, doktorirao je na Filološkom fakultetu, a stalni je saradnik vodećeg svetskog časopisa posvećenog horor supkulturi „Rue Morgue“ i urednik je edicije „Poetika strave“ u izdavačkoj kući „Orfelin“ i autor bloga „Cult of Ghoul“.

Objavio je knjige: „Faustovski ekran“, „U brdima, horori“, „Poetika horora“, „Studija strave“, „Više od istine: Kadijević o Kadijeviću“ i „Kult Gula“, i romane „Naživo“, „Zavodnik“ i „Prokletije“, a priredio je antologiju H. F. Lavkrafta „Nekronomikon“ i zbornik „Novi kadrovi“, kao i temate o Embrouzu Birsu, Lavkraftu i Vilijamu Barouzu.

Bonus video:

Beogradske adrese slavnih pisaca

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar