Milena Minja Bogavac/Foto: Video/Nova.rs

Srpski PEN centar ocenio je danas da smene upravnice Šabačkog pozorišta Milene Bogavac i direktorke Narodnog muzeja u tom gradu Nele Tonković, predstavljaju "opasan politički intervencionizam u kulturi koji ugrožava profesionalni nivo kulturnih institucija i njihove ostvarene umetničke rezultate".

Ocenjuje se da su „dve uspešne žene, osvedočene prvakinje u svojoj struci“ smenjene po kratkom postupku, „usred svojih regularnih mandata, bez obzira na njihove javno priznate i isticane rezultate u vođenju tih ustanova“.

„Vlasti u Šapcu su ovim čistkama pokazali da ih suštinski ne zanima kvalitet rada kulturnih institucija, već im je cilj da njima rukovode provereni partijski kadrovi a ne izuzetni umetnici i stručnjaci u kulturi. Zbog takve politike i prakse smo sve dalje od dobrih institucija i od evropskih standarda“, stoji u saopštenju.

Srpski PEN centar je zatražio profesionalizaciju upravljanja u javnim ustanovama kulture i i da poštovanje programske i kulturne autonomije tih ustanova bude obaveza njihovih osnivača.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar