Foto: Ivan Dinić/Nova S

Srpski PEN centar izražava duboku zabrinutost zbog pretnji smrću kojima je poslednjih dana zbog svog javnog rada izložen Marko Vidojković, pisac, novinar i voditelj emisije "Dobar, loš, zao", saopšteno je danas iz ove organizacije.

„Osuđujući sve češće pritiske na medije i novinare, koji u posebno zaoštrenom obliku postaju pretnje smrću, Srpski PEN centar zahteva od nadležnih organa da sa dužnom pažnjom razmotre ovaj slučaj, pronađu počinioce i osiguraju bezbednost Marku Vidojkoviću. Da bi se uopšte govorilo o slobodi izražavanja, osnovna fizička bezbednost mora biti garantovana svakom građaninu, uključujući novinare i učesnike u javnom životu“, ističe se u saopštenju.

Vidojkoviću je, nakon što su mu 20. juna na društvenoj mreži Instagram upućene uvrede i pretnje smrću, ceo slučaj prijavio policiji i dao je izjavu u tužilaštvu.
Iz MUP-a je potom saopšteno da su Vidojkoviću pretnje stizale iz Austrije i da je poslat zahtev Interpolu da osoba koja stoji iza te IP adrese i telefona bude identifikovana.

Vidojković je potom izjavio da ne veruje da su rasvetljene sve okolnosti i da očekuje da bude objavljen identitet osobe koja mu je pretila.

Pretnje Vidojkoviću osudila su i dva novinarska udruženja, UNS i NUNS, a hitno ispitivanje pretnji smrću, pored radne grupe za zaštitu novinara u Skupštini Srbije i predstavnika opozicije, zatražio je i OEBS.

Komentari

Svi komentari (1)