Foto:Promo

Nakon raspisivanja konkursa za izlaganje 10 radova vizuelnih umetnika i umetnica iz Srbije i 10 iz Austrije, na novoj onlajn platformi "Na drugi pogled // Auf den zweiten Blick // At Second Glance" koju je pokrenuo Austrijski kulturni forum, stručni žiri je odabrao najbolje radove kandidata, saopštili su iz tog kulturnog foruma.

Na konkurs, koji je bio otvoren do 31. januara, pristiglo je više od 300 radova, a nakon tri kruga žiriranja odabrano je po 10 najboljih radova iz Austrije i Srbije.

Konkurs je bio otvoren za umetnike i umetnice da predlože radove koji prevazilaze klišee i predrasude koje Austrijanci i Srbi imaju jedni o drugima, a naslov sugeriše da i sami umetnički radovi tematski propituju drugačije vizure u odnosu na očekivano i opšte poznato.

Izbor umetnika iz Austrije čine Katrin Bolt, Eva Maria Šartmiler, Hana Primećofer (, Hana Štipl, Julian Turner, Leonard Pil, Mihael Hajndl, Sangam Šarma, Ulrih Rajterer i Valter Kratner, dok su iz Srbije odabrani: Aleksej Sivčević, Andrea Palašti, Boris Burić, „Doplgenger“ (Isidora Ilić, Boško Prostran), Igor Ripak, Ivana Ivković/Marina Marković, Lana Vasiljević, Mariela Cvetić, Mirjana Ðorđević Thaler i Tijana Petrović.

Odluku o izboru radova doneo je šestočlani žiri u sastavu: Aleksandra Jovanić, docent Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, Dejan Kaluđerović, umetnik, suosnivač organizacije za umetnost i kulturu Verein K iz Beča, Miroslav Karić, kustos, Muzej savremene umetnosti, Beograd, Sanja Kojić Mladenov, viša kustoskinja, Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Mirjana Boba Stojadinović, umetnica i Jelena Glišić iz Austrijskog kulturnog foruma u Beogradu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar