Scena iz filma "Grudi" Foto: Printscreen

Dugometražni igrani film "Grudi", prema scenariju Vladislave Vojnović i Marije Perović, u režiji Marije Perović crnogorski je kandidat za 93. nagradu Američke akademije filmske umetnosti i nauke - Oskar u kategoriji za najbolji strani film u 2020. godini.

Odluku da film producentske kuće „Kino“ d.o.o. iz Podgorice bude crnogorski kandidat za nagradu Oskar jednoglasno je donela Selekciona komisija Ministarstva kulture u sastavu: Zoran Živković, producent – predsednik i članovi: Andro Martinović i Ivan Marinović, reditelji, Žana Gardašević-Bulatović i Ana Vujošević, glumice, Nina Redžepagić, producentkinja i Stefan Bošković, dramaturg.

Javni poziv Ministarstva kulture bio je otvoren od 5. oktobra do 1. novembra 2020. godine, a film „Grudi“ bio je jedini prijavljeni kandidat, navodi se u saopštenju crnogorskog ministarstva kulture.

Uloge u ovom filmu tumače Marija Škaričić, Vojin Ćetković, Nada Šargin, Dubravka Drakić, Mira Banjac, Peđa Bijelac, Jelena Đukić, Danilo Lončarević, Branimir Popović…  Tema filma je generacijsko, gimnazijsko prijateljstvo, a dramski razlog bolest, tako da se skreće pažnja na vrline i mane savremenog društva: tempo života, trka za afirmisanjem, opstanak, prijateljstvo, podrška, generacijski sukob i želja za boljim životom. Jedna od ključnih tema je borba protiv kancera dojke.

Film „Grudi“ imao je svetsku premijeru na 33. Filmskom festivalu Herceg Novi – Montenegro Film Festival. Nastao je po predlošku serije „Grudi“ i predstavlja pravi zajednički regionalni projekat, uz učešće produkcionih kuća iz Crne Gore, Hrvatske i Srbije – Open Box Studio, Meander film, Mitropa, Visionary Thinking, kao i podršku Filmskog centra Crne Gore i Hrvatskog audio-vizuelnog centra.