Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Izdavači i knjižari, bilo da to zovu akcijom za Svetski dan knjige, biraju Uskrs kao povod ili to rade u okviru redovnih prolećnih sniženja, ponudili su svoje naslove po cenama nižim za trećinu, pa i upola jeftinije.

Svetski dan knjige i autorskih prava se, odlukom Uneska, obeležava od 1995. godine svakog 23. aprila. Taj datum odabran je jer su na taj dan 1616. godine umrli Migel de Servantes, jedan od najvećih pripovedača svih vremena i Vilijam Šekspir, najveći dramatičar svih vremena. Osim tim povodom, izdavači i knjižari u aprilu omogućili su i popuste u okviru drugih akcija, povodom Uskrsa ili jednostavno da bi čitaocima približili svoja nova i nešto starija izdanja.

Laguna

Izdavačka kuća „Laguna“ povodom Svetskog dana knjige od 22. aprila do 22. maja omogućila je popuste od 30 odsto u svim „Delfi“ knjižama i na sajtu, na svoja izdanja, kao i na izdanja „Derete“, „Miba Booksa“, „Sezam Booka“ i „Kosmosa“.

Ovaj izdavač do 25. aprila, u okviru Dečjih dana kulture, odobrava i popuste od 25 do 40 odsto na svoja izdanja za decu u svim svojim knjižarama i na sajtu, po principu za jednu 25 odsto, za dve 30, za tri 35, a za četiri i više knjiga 40.

Iz knjižare „Delfi“ u Knez Mihailovoj Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Pored toga, u toku je i akcija „Sve knjige govore istim jezikom“ u okviru koje će do 17. maja naslovi na stranim jezicima (od vodiča i stripova, preko romana, do enciklopedija) na sajtu izdavača i u knjižarama „Borislav Pekić“ i SKC u Beogradu moći da se nabave sa popustom od 30 odsto.

Službeni glasnik

„Službeni glasnik“ organizovao je „Uskršnju akciju“ u okviru koje je ponudio čitaocima odabrana svoja izdanja uz popuste od 30 do 50 odsto. Čitaoci mogu naći različite naslove, od knjiga za najmlađe do naučnih dela i kapitalnih monografija. Knjige ovog izdavača sa popustima mogu se nabaviti i u knjižarama i preko njihove e-knjižare.

Vulkan

Izdavačka kuća „Vulkan“ na Svetski dan knjige, 23. aprila, samo danas na svom sajtu omogućava dodatnih 30 odsto popusta na svoja izdanja na već postojeći popust od 20 odsto za onlajn kupovinu na cene svih izdanja, uz besplatnu dostavu na kućnu adresu.

Ovi popusti važe za sva izdanja koja su objavili „Vulkan“, „Vulkančić“ i „Ya Vulkan“.

Dereta

Uskršnji popust u „Dereti“ važi do 10. maja, a ljubitelji knjiga mogu preko sajta izdavača ili u knjižari u Knez Mihailovoj ulici da njihove naslove nabave uz popuste do 35 odsto.

Na popustu su i nova izdanja kao što su „Sloboda“ Džonatana Frenzena (1.930 dinara), „Nevidljivi čovek“ H. G. Velsa (579 dinara), a uz pojedina izdanja kao što su „Pregled“ Katarine Folkmer, „Oslikani veo“ Somerseta Moma ili „Vreme između štepova“ Marije Duenjas uz knjigu na popustu čitaocima nude i elektronsko izdanje.

Geopoetika

Izdavačka kuća „Geopoetika“ je povodom Svetskog dana knjige najavila popuste od danas do kraja nedelje od 30 odsto, na sva njihova izdanja, među kojima su i nove knjige poput „Svetskog bola“ Ajfer Tunč, „Mladosti bez mladosti“ Mirče Elijadea, „Doba teskobe“ Pita Taunsenda, nešto ranije objavljenih „Tišine“ Dona DeLila, „Čoveka u crvenom kaputu“ Džulijana Barnsa i „Poodmaklo“ Nine Like, kao i ranije objavljene knjige Harukija Murakamija, Justejna Gordera i drugih rado čitanih autora, a čitaoci će moći da ih nabave preko sajta ili u njihovoj knjižari u Laze Pačua u Beogradu.

Knjizara Geopoetika foto Nemanja Jovanovic Nova rs
Iz „Geopoetikine“ knjižare Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Arhipelag

Izdavačka kuća „Arhipelag“ pokrenula je, povodom Svetskog dana knjige, „Nedelju klupskih popusta“, što znači da od danas do 30. aprila svi članovi javnih biblioteka u Srbiji (uključujući tu i Narodnu biblioteku Srbije i univerzitetske biblioteke), mogu da knjige preko kluba čitalaca ovog izdavača kupe knjige s popustom od 30 odsto.

Čarobna knjiga

U novosadskoj „Čarobnoj knjizi“ do 1. maja traje „Prolećna akcija“ u okviru koje su umesto klasičnih popusta njihova izdanja podeljena u kategorije „3 knjige za 500 dinara“ i „2 knjige za 500 dinara“, kao i ilustrovane knjige po specijalnim cenama, među kojima su i „Fantastične zveri i gde ih naći“ i „Pripovesti Barda Bidla“ za po 1.000 dinara.

Kontrast i Booka

Beogradski „Kontrast“ ima svoju akciju „3 za 999“ u okviru koje se mogu nabaviti njihova izdanja iz savremene domaće i prevodne književnosti različitih žanrova, kao i stalnu akciju sa „paketima knjiga“ sa različitim naslovima po cenama nižim za 35 do 40 odsto.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Izdavačka kuća „Booka“ nudi redovne popuste od 15 do 20 odsto na svoja izdanja naručena preko njihovog sajta, kao i u njihovim knjižarama u centru Beograda.

Štrik, Lom, Arete

Izdavačka kuća „Štrik“ povodom Svetskog dana knjige uvela je popust „3 knjige za 990 dinara“ do 26. aprila, a dodaju i da čitaoci koji do tada kupe knjige Džejn Bouls u njihovom izdanju drugu dobijaju na poklon.

Izdavačka kuća „Lom“ je nakon nedavno završene akcije sa oko 80 naslova, pripremila novu, koja traje do 1. maja: tri knjige Vladimira Nabokova („Lolita“, „Dar“ i „Očajanje“) za 1.500 dinara i troškove dostave.

Beogradski „Arete“ nudi do 35 odsto popusta na svoja izdanja za narudžbine preko sajta, a među njima su i „Tajni život Salvadora Dalija“ (990 dinara), „Metagenealogija“ Alehandra Hodorovskog (1.400 dinara), kao i „paket knjiga Viržinije Vulf“ sa četiri njena naslova po ceni od 1.990 dinara…

Kreativni centar

Kreativni centar je pripremio vikend-akciju od 23. do 27. aprila u okviru koje će cene osam odabranih knjiga biti snižene za 50 odsto, a nezavisno od toga navode i da će svi čitaoci koji kupe neko od njihovih izdanja u njihovim knjižarama ili na sajtu na poklon dobiti slikovnicu „Ne bi voleo da budeš asirski vojnik“ Ruperta Metjuza.

Knjižare i onlajn knjižare

U nezavisnoj knjižari Beopolis u Domu omladine u toku je „aprilski švedski sto“ sa 33 naslova u izdanju „Fabrike knjiga“ i traje do 30. aprila, što znači da čitaoci se paket od tri knjige ovog izdavača plaća 990 dinara.

U knjižari „Makart“ u centru Beograda u toku je, kako navode, nekoliko akcija: tri knjige u izdanju „Booke“ prodaju se za 990 dinara, izdanja kuće „Clio“ prodaju se sa popustom od 30 odsto, a „Psihopolisa“ i „Geopoetike“ za petinu jeftinije, knjige za decu po cenama nižim od 20 do 40 odsto, a tu je moguće pronaći i knjige poput izabranih eseja Momčila Nastasijevića za 267 dinara, „Jednostavan život“ nobelovca Kenzabura Oea za 299 ili knjige hrvatskih VBZ-a i „Frakture“ sa značajnim popustima. Iz ove knjižare navode i da je za porudžbine preko njihovog sajta dostava na području Srbije besplatna.

U novosadskom „Bulevar Booksu“ su popuste od 20 odsto na knjige najboljih savremenih turskih autora produžili do kraja aprila i, kako navode, „akciju proširili još nekim naslovima aktuelne bliskoistočne produkcije“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar