Foto:shutterstock

Svetski dan knjige i autorskih prava obeležava se svake godine 23. aprila i tada knjižare, biblioteke i druge institucije širom planete pozivaju ljubitelje pisane reči da slave pisce i njihova neprolazna dela. Na trgovima svetskih metropola čita se poezija i citiraju brojni književnici, a mnoge izdavačke kuće obezbeđuju velike akcije, popuste i iznenađenja. Mi smo izdvojili neke od domaćih naslova i knjižara koje možete danas posetiti.

A sve je počelo u Parizu 1995. godine kada je na generalnoj konferenciji UNESKO-a doneta odluka da se ovaj Dan obeležava širom sveta u cilju da se osvesti što veći broj ljudi o značaju knjige, kulture čitanja, kao i sagledavanje knjige kao svevremenske vrednosti. Unesko je pokrenuo mrežu izdavača, biblioteka, knjižara, pisaca i ostalih stručnjaka iz oblasti kulture da se utvrdi Svetski Dan knjige i autorskih prava.

Zanimljivo je da je u Španiji ovaj dan praznik još od 1923. godine u čast pisca Migela de Servantesa, koji je umro na taj dan. Ovo je takođe i deo proslave dana Svetog Đorđa u Kataloniji, gde je tradicija od srednjeg veka da muškarci donose ruže svojim voljenim, a od 1925. godine da žene daju knjigu u zamenu.

Foto:EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Ovo je datum i godišnjice rođenja i smrti Vilijama Šekspira, smrti Inke Garsilaso de la Vege i Žozepa Pla, rođenja Morisa Drjuona, Vladimira Nabokova, Manuela Valeho Mehie.

Iako se 23. april često navodi kao datum smrti i Šekspira i Servantesa, to nije u potpunosti tačno. Servantes je umro 23. aprila po gregorijanskom kalendaru, međutim, tada se u Engleskoj koristio julijanski kalendar. Dok je Šekspir umro 23. aprila po julijanskom kalendaru koji je u upotrebi u Engleskoj u to vreme, zapravo je umro oko deset dana nakon Servantesa, zbog neslaganja između dva kalendarska sistema.

Vilijam Šekspir
Foto: EPA/Justin Lane

Za nastanak knjige, vezuje se i nastanak prvih pisama. Prve biblioteke su najpre bile sačinjenje od izdanja u vidu glinenih ploča koje su bile napisane uz pomoć klinastog pisma. Nekada je pristup ovim riznicama kulture bio privilegija samo određenih slojeva društva. Tek kasnije su sadržaji biblioteka postali dostupni širim društvenim masama.

– Dan koji cela planeta obeležava kao Svetski dan knjige je 23. april. Ali kada ste knjigama okruženi svaki dan kao mi u Laguni, onda je za nas svaki dan Dan knjige – poručuju iz izdavačke kuće “Laguna” koja je za čitaoce pripremila akcije i snižene cene na izuzetna dela svetske književnosti.

Foto:shutterstock

U okviru akcije „Upola cene“, do 30. aprila odabrani naslovi sniženi su 50%. Među knjigama koje se nalaze na akciji su: „Bilo jednom u Holivudu“ Kventina Tarantina, „Autobiografija“ Agate Kristi, „Slikar duša“ Ildefonsa Falkonesa, „Flajšman je u škripcu“ Tafi Brodeser-Akner, „Žena francuskog poručnika“ Džona Faulsa, „Apsint“ Gorana Milašinovića, „Vozom za Samarkand“ Guzelj Jahine, „Predanja o prirodi“ Kler Kok-Starki, „Austrijanka“ Zorana Milekića, „Blistavo i strašno – drugi deo“ Bekima Fehmiua, i mnoge druge.

Kventin Tarantino Bilo jednom u Holivudu Foto:Promo/Laguna

Jedan od važnih svetskih autora koji je književnom svetu ostavio brojna remek-dela je čuveni britanski pisac Teri Pračet. Kako bi 28. aprila napunio 76 godina, ljubitelje njegovih knjiga takođe će obradovati akcija popusta.

Još jedna prilika za dobre knjige je akcija „Rođeni u aprilu“. Povod za slavlje su rođendani pisaca u aprilu, a do 30. aprila mogu se naći na 25% fiksnog popusta.

Naslovi u izdanju Lagune koji su sniženi sigurno će vam osvojiti srce i uzburkati maštu: „Ubiti pticu rugalicu“ i „Idi postavi stražara“ Harper Li, „Džejn Ejr“ Šarlote Bronte, „Portret jedne dame“ Henrija Džejmsa, „Bez zaklona“ i „Demon Koperhed“ Barbare Kingsolver, „Kod ženskog raja“ i „Nana“ Emila Zole, „Mrtve duše“ Nikolaja Vasiljeviča Gogolja i „Poslednji jednorog“ Pitera S. Bigla.

Harper Li, Ubiti pticu rugalicu, knjiga, korice
Foto: Promo

– I da ne zaboravimo, čitanje je navika koja se stiče u detinjstvu, i zato naučite svoju decu da, umesto telefona, u rukama drže knjige – poručuju iz “Lagune” najavljujući sjajnu akciju „Kako bez ekrana!?“ koju su pokrenuli sa Malim pozorištem „Duško Radović“ sa ciljem podizanja svesti o štetnosti prekomerne upotrebe tehnologije, “i skretanja pažnje mališanima da je stvarni svet bolji od virtuelnog.”

Od ponedeljka 22. aprila u svim Delfi knjižarama u Beogradu, uz kupovinu dva naslova Male Lagune, na poklon se dobija vaučer za vikend predstave Malog pozorišta „Duško Radović“ u maju i junu. Vaučer važi za dve osobe, za predstavu po izboru, uz obaveznu najavu dolaska. Predstave se održavaju subotom u 17 sati i nedeljom u 12 sati.

Povodom Svetskog dana knjige i “Vulkan” izdavaštvo nagrađuje svoje čitaoce popustima za onlajn-kupovinu.

Na ovaj poseban dan, za poručivanje putem sajta omogućavaju dodatnih 30% popusta na već postojeći popust od 20% na cene svih izdanja Vulkana, Vulkančića i YA Vulkana.

Putem sajta Vulkan izdavaštva moći ćete da kupite aktuelne i klasične romane, dela nagrađivanih domaćih i stranih autora i knjige za najmlađe, uz veliki popust i besplatnu dostavu na kućnu adresu.

Ukoliko ste ljubitelj aktuelnih izdanja, nećete propustiti priliku da po najpovoljnijim cenama kupite knjige “Oprosti mi, Rouz Gould” i “Klub ubistava četvrtkom”, koje su proglašene svetskim izdavačkim senzacijama, ili “Damin gambit”, koja i posle skoro četiri decenije ne prestaje da fascinira čitaoce.

Promo: Vulkan

Ako slobodne trenutke provodite čitajući ljubavne, senzualne romane, vaš izbor će biti nova knjiga neponovljive Eloize Džejms “Vojvoda je samo njen”, ili moderna bajka o savremenim princezama “Devojka koja je pronašla svoje srce”.

Ljubitelji napetih knjiga, karakternih likova i nepredvidive radnje odlučiće se za romane majstora žanra, Stivena Kinga i Tomasa Harisa, pa će njihov izbor zasigurno biti “Uporište” i “Kad jaganjci utihnu”, a svi koji se opredeljuju za epsku fantastiku iskoristiće priliku da kompletiraju trilogiju Brajana Maklelana poslednjim nastavkom “Jesenja republika”.

Među bestselerima koji su obeležili prethodnu godinu našla se knjiga domaćeg autora Miodraga Majića “Ostrvo pelikana”, koja je prodata u više desetina hiljada primeraka, a posebnu pažnju privukla su i dela klasične srpske književnosti iz edicije “Tragovi”.

Miodrag Majić, korica romana „Ostrvo pelikana“, Foto: Vulkan izdavaštvo/Promo

Budući da knjiga postavlja neka od najvažnijih pitanja koja interesuju čovečanstvo, nudi odgovore i daje podstrek, naslovi iz žanra popularne psihologije i popularne nauke “Misli o nervoznoj planeti”, “Razmišljajte poput monaha” i “Božja čestica” izazvali su posebno interesovanje čitalaca.

Vulkan izdavaštvo godinama usmerava posebnu pažnju na knjige za najmlađe čitaoce. S njima rastemo, upoznajemo svet i upuštamo se u nezaboravne čitalačke podvige. Zabavne i edukativne “Vulkančić” knjige ulepšaće odrastanje svakom detetu. Grafički romani “Dogmen” ispunjavaju sve kriterijume modernih mladih čitalaca. “Grčki mitovi” oduševiće male avanturiste, a “Moja prva riznica priča o prirodi” i “Naučite da crtate apsolutno sve” pomoći će deci da steknu i razviju važna znanja i veštine.

Od subote, 20. aprila do utorka, 30. aprila sva izdanja „Geopoetike“ biće na popustu od 30%, a tokom današnjeg dana u knjižari u ulici Laze Pačua organizuju mnoštvo iznenađenja za svoje verne čitaoce.

– Znate onaj osećaj kada nas pitate za neku knjigu, a mi vam sa žaljenjem saopštimo da je više nema? Znamo ga i mi! Ali, ovaj put knjige će s poternice sići pravo u Geopoetikinu knjižaru! Tamo ćete 23. aprila na Svetski dan knjige imati prilike da pronađete neke od naslova kojih više nema u prodaji. Usled zatvaranja knjižara ili drugih razloga, oni su se ponovo našli kod nas. Koje su to knjige? Šššš. To je tajna! Dođite da saznate! – poručili su iz Geopoetike.

Zahvaljujući knjigama i čitanju, umetnost i kultura povezuju i prevazilaze sve različitosti, stvarajući bolju budućnost za generacije koje stasavaju. Zato pravac u knjižare!

Bonus video: Akademik Dušan Kovačević – U svetu strašnih izveštaja, knjiga služi kao lek

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare