Izložba, Strip i ilustracija, Srećan čovek, Laki men, Lucky man Ilustracija: Jugoslav Vlahović
Ilustracija: Jugoslav Vlahović

Izložba strip radova "LAKI - 44 stripa u 4 slike o Srećnom čoveku" Jugoslava Vlahovića biće otvorena u ponedeljak 27. decembra u 16 sati u Srećnoj galeriji Studentskog kulturnog centra, a istovremeno će biti održana i promocija istoimene knjige.

Na otvaranju izložbe, koja će trajati do 10. januara, govoriće Goran Lakićević Laki, urednik izdavačke kuće „Besna kobila“, koja je objavila knjigu, kao i aforističar Mitar Ćerić Laki, dok će u muzičkom delu nastupiti Duo Alhambra.

„Srećan čovek – Lucky man“ je bila tema međunarodnog konkursa karikature Muzeja moderne umetnosti u Surgutu u Sibiru pre ravno deceniju, na kojem je Jugoslav Vlahović dobio prvu nagradu.

Izložba, Strip i ilustracija, Srećan čovek, Laki men, Lucky man Ilustracija: Jugoslav Vlahović
Ilustracija: Jugoslav Vlahović

„Lucky man“ je jedan od Vlahovićevih najpopularnijih radova, koji je krajem 2021. godine pretočen i u knjigu „LAKI, 44 stripa u 4 slike o Srećnom čoveku“. Predstojeća izložba donosi stripove iz knjige, koje će, u sinergiji svih potrebnih srećnih okolnosti (Srećna galerija, srećna Nova godina, Laki – nadimak jednog od izdavača, Laki – sam junak), publika moći da vidi baš u srećnim prazničnim danima na kalendarskom prelasku u 2022. godinu, ocena je umetnika, koji se ovako odlučio da radove završi i „skupi“ na jednom mestu.

– Po povratku iz Sibira sam skicirao sam dvadesetak ideja za strip i stao. Prošle godine, u pandemija izolaciji, naleteh na te skice i reših da nastavim. U leto, u lepom ambijentu Vrdnika, na odmoru, za desetak dana sam to i završio. Nisam bio ni siguran da je to dovoljno dobro za objavljivanje, ali ljudi kojima sam to pokazao, uključujući i Lakija iz „Besne kobile“, odreagovalo je vrlo pozitivno…

„Ovih dana imao sam sreće da upoznam Lakija. S njim me je upoznao, njegov otac, Jugoslav Vlahović. Posle prvog susreta sa Lakijem, poneo sam utisak da Amerikanci više nisu sami. Laki me je uverio da i mi imamo svog Foresta Gampa (…) Jer, iako je građanin sveta, Laki je naš zemljak. Tamo u Surgutu, Laki je dobio Gran pri u nadmetanju za srećnog čoveka. Kod nas, Laki ne traži nikakve grand parade. On je ovde uslikan, i evo ga u Vlahovićevoj knjizi, i sada od Lakija svaka namrštena faca može da nauči kako da preko lica razvuče osmeh“, beleži Radivoje Bojičić u predgovoru knjige.

Jugoslav Vlahović jedan je od naših najcenjenijih ilustratora i karikaturista. Rođen 1949. u Beogradu, diplomirao je na Fakultetu primenjenih umetnosti, gde je bio i redovni profesor. Vlahović je dugogodišnji ilustrator – karikaturista NIN-a, a njegovi radovi objavljivani su u „Njujork tajmsu“, „Republici“ i drugim uglednim svetskim časopisima. Iza Vlahovića je devedesetak samostalnih izložbi, 15 knjiga karikatura i stripova, kao i mapa grafika serigrafija „Slikari i voajeri“.

Izložba, Strip i ilustracija, Srećan čovek, Laki men, Lucky man Ilustracija: Jugoslav Vlahović
Ilustracija: Jugoslav Vlahović

Opremio je veliki broj knjiga, laureat je silnih nagrada za ilustracije, karikature i grafički dizajn, a radovi mu se nalaze u Muzeju savremene umetnosti i Muzeju primenjenih umetnosti u Beogradu gde je 2014. imao veliku retrospektivnu izložbu, ali i u inostranim muzejima i zbirkama (Bazel, Gabrovo, Bon, Pariz, Beč). Jedan je od osnivača Art Directors Club Srbije i Udruženja karikaturista Srbije FECO, čiji je predsednik.

Jugoslav Vlahović Juga Foto:Zoran Lončarević

Jugoslav Vlahović bavio se i muzikom, i opremio je nebrojene omote ploča. Ali, ako se neka saradnja jednog likovnog umetnika i jednog benda može nazvati dugovečnom i plodonosnom onda je to ona između Vlahovića i „Riblje čorbe“.

– Trenutno držim olimpijsku bronzu, kada su u pitanju omoti albuma – pričao je letos Jugoslav Vlahović za Nova.rs, aludirajući na to što je potpisao čak 24 omota za studijske i lajv ploče „Riblje čorbe“.

Bonus video:

Koncert Riblje čorbe u čast Miše Aleksića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar