Srđan Dragojevič i Marko Vidojković. Foto: Nova.rs, Nova S

Reditelj Srđan Dragojević, nakon što je završio film "Nebesa", počeo je da radi seriju po motivima romana "E baš vam hvala" Marka Vidojkovića. "Presrećan sam što baš on to radi, to je za mene san snova, jer je on moj omiljeni reditelj, a scenario je fantastičan", kaže Vidojković.

– Radim seriju po motivima romana Marka Vidojkovića „E baš vam hvala“. Pišem sada scenario, a govori o tome kako je u jednoj dimenziji, u kojoj se događa naša radnja, SFRJ preživela tako što je tajna služba raketirala Bled i ubila Miloševića, Tuđmana, Izetbegovića, sve njih i SFRJ je preživela. I to je sad jedna korporativna Kina, na primer, i tu zemlju kontroliše tajna služba, ali je tu mnogo bolji standard i ljudi žive mnogo bolje nego kod nas. I onda se otvara portal ka tom drugom svetu i počinje interakcija između ovog našeg sveta punog kontroverzi sa onim svetom, takođe punim kontroverzi – ispričao je, između ostalog, Dragojević, govoreći u Narodnoj biblioteci Srbije o svom radu i delima Marsela Emea kojima je inspirisan film „Nebesa“.

Nakon filma u kom se bavio uticajem božanskog čuda na pojedince tri različita perioda na prostorima nekadašnje Jugoslavije, poduhvatio se i neke vrste alegorijske distopije.

Ima takvih romana i serija, dodaje Dragojević, navodeći kao primer „Čoveka u visokom dvorcu“ Filipa K. Dika, za koga kaže da je jedan od njegovih omiljenih romana.

Srđan Dragojević, Srdjan Dragojević, Molijerovi dani u Francuskom institutu
Srđan Dragojević Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Serija trenutno, prema našim saznanjima, ima radni naslov „Crveni“ i trebalo bi da ima više od jedne sezone, ali je tek u fazi pisanja scenarija i još se ne otkriva ko bi sve u njoj mogao da igra.

Marko Vidojković, E baš vam hvala
Foto: Promo

Marko Vidojković je roman „E baš vam hvala“ objavio 2017. godine i ta knjiga postala je bestseler, ne samo u Srbiji, nego i u regionu. Pre dve godine je, kaže autor za Nova.rs, prodao prava produkcijskoj kući „Emoušn“, a u nekom trenutku javio mu se Dragojević.

– Rekao mi je da je počeo da piše scenario i da hoće da režira seriju i počeo je da mi šalje epizode, jednu po jednu, čisto da vidim kako je on doživeo taj jugoslovenski univerzum i kako je razradio priču u odnosu na roman. Presrećan sam što on to radi, to je za mene san snova, jer je Dragojević moj omiljeni reditelj. Znao sam i da će sa tom knjigom biti posla jer je ona relativno kratka za seriju. Ona bi, onakva kakva je, mogla da se preradi za film, ali pojavio se Dragojević koji je u njoj video seriju, proraširio je dosta, dodao je nove likove, radnju je prilično usložnio, ali je sve to uradio na fantastičan način i pravo mi je uživanje to što mi pristižu epizode i mogu da gledam kako on to radi  – kaže Vidojković.

Pisac romana navodi i da je više nego zadovoljan time kako je scenarista i režiser nadogradio priču.

– Kada se čita scenario vide se one neke uobičajene fore vezane za Dragojevićev rad i sve se to nestvarno lepo uklopilo u taj SFRJ univerzum, odnosno u „E baš vam hvala“ i sve ono što se dešava u knjizi. On je to sve doživeo na svoj način i mogu slobodno da kažem da je poboljšao priču, pošto je serija različito umetničko delo u odnosu na roman – priča Vidojković.

Marko Vidojković Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Iako poznaje Dragojevića, nije mogao ni da pretpostavi, kaže, da će on režirati seriju po njegovom romanu.

– Očekivao sam da će roman proći odlično i da će biti bestseler, a kada je nešto bestseler očekuje se da se dogodi i neka ekranizacija. Ali da će to da bude baš serija koju će pisati i režirati Srđan Dragojević, koji je inače moj prijatelj, ali nismo do sada sarađivali, to nisam mogao da pretpostavim. To su one stvari o kojima ne želiš ni da maštaš, nego pustiš da vidiš kako će život i sudbina da odrede kuda će ta knjiga da ide dalje – navodi Vidojković.

On trenutno piše „E baš vam hvala 2“, ali kaže da taj roman „nema dodirnih tačaka sa prvim“.

– Videćemo kako će proći i „E baš vam hvala 2“ i da li će i nju neko ekranizovati. U svakom slučaju, ovo sa serijom koju radi Dragojević za sada je stvarno super. Scenario je prvi korak – zaključuje Vidojković uz osmeh.

Komentari

Svi komentari (4)