Foto: Promo

Dugoočekivani film Džejmsa Kamerona "Avatar: Put vode", nastavak ostvarenja sa najvećom zaradom u istoriji, premijerno je prikazan u Londonu, a društvene mreže i svetski mediji su se usijali od kritika.

U drugom delu publika prati glavne junake Džejk i Nejtiri koji sada imaju svoju porodicu. Ali, nažalost vraćaju se i njihovi neprijatelji.

Prve reakcije na „Avatar: Put vode“ pojavile su se na internetu nakon svetske premijere filma u Londonu u utorak, kada je crvenim tepihom prošetao Kameron u društvu zvezda ovog ostvarenja Sema Vortingtona, Zoi Saldane, Kejt Vinslet, Sigurni Viver, kao i nove mlade generacije – Džek Čempion, Triniti Blis, Bejli Bas i drugi. S jedne strane, ređaju se oduševljenja „velikim spektaklom“, ali britanski „Gardijan“ smatra da je daleko od uzbudljivog.

Svetska premijera filma Avatar put vode Foto:Photo by StillMoving.net for Disney

Konačne recenzije dugoočekivanog nastavka neće biti objavljene do sledećeg utorka, u skladu s embargom distributera, ali kritičari ipak objavljuju kratke prikaze na društvenim mrežama. U SAD su reakcije uglavnom bile pozitivne. David Erlich, glavni kritičar „Indiewire“, rekao je da je to „svetlosnim godinama bolje od prvog i jednostavno jedno od najboljih bioskopskih iskustava dosad“.

– Uh, nisam baš bio fan koji je uzbuđeno čekao „Avatar 2“, a sada jedva čekam da vidim „Avatar 3“. Ovo je u suštini sve što sam želeo od ovakvog spektakla – rekao je Erlich.

Dejvid Sims iz „Atlantika” je napisao da film ima kvaliteta, „ima kičmu“:

Foto: Promo

– Spor početak, ali bogata građa, neverovatna izgradnja sveta i kul stvorenja koja vas oduševe, zatim sat vremena vrišteće, kristalno čiste, emocionalno dirljive akcije koja vas pošalje kući pune i srećne!

Kara Vorner iz časopisa „People“ priznala je da je polagala velike nade i da su one apsolutno opravdane:

– Naravno da je malo dugačak, ali vredi zbog prelepih vizuelnih prikaza i divnih novih likova. Potpuno uzbuđenje!

Svetska premijera filma Avatar put vode Foto:Photo by StillMoving.net for Disney

Pozitivne ocene je podržao Kameronov kolega filmski stvaralac Giljermo del Toro, koji je napisao na društvenim mrežama:

– Ponavljam ponovo: „Avatar 2“ – kada ga vidite shvatite koliko je vremena prošlo otkako ste videli FILM (takav, velikim slovima)!

Peri Nemirof, novinar „Collidera“, smatra da je reč o „neverovatnom“ ostvarenju.

– Jedan zapanjujući kadar za drugim. Ali, ono što mi se najviše svidelo je kako su tehnička dostignuća uvek u službi likova i izgradnje priče – napisao je.

Brendon Dejvis, kritičar „Comicbook“ opisao je film kao „vizuelnu gozbu“.

Svetska premijera filma Avatar put vode Foto:Photo by StillMoving.net for Disney

– „Avatar: Put vode“, s obzirom na to da traje više od tri sata, istovremeno je prijatan i ispunjujuć film. Svejedno kad završi, želite da znate da treći dolazi. Konstantna vizuelna gozba, kreativna igra s brzinom sličica u sekundi i ni u jednom momentu nije dosadan. Sve u svemu, svidelo mi se!

Tom Pejdž, kritičar „CNN“, rekao je da je nastavak učinio nezamislivo u filmskoj industriji time što je bolji od originala.

Foto: Promo

– „Avatar: Put vode“ je ‘više je bolje’ napisano velikim slovima. Lepši je, izaziva više strahopoštovanja prema Pandori, glasniji je u svojoj ambiciji zaštite životne okoline, više osuđuje ljude. To je adrenalinski skok za snimanje 3D filmova i beskompromisno udvostručavanje očekivanja. Ništa manje ne biste očekivali od Kamerona – napisao je Pejdž.

Jolanda Machado, kritičarka „Entertainment Weekly“, nazvala ga je „Plesom s vukovima za generaciju Z“.

– Džejms Kameron je majstor tehnologije i njegova režija je ovde najpreciznija. Film u celini, iako je tehnološko čudo koje oduzima dah, je „Ples s vukovima za generaciju Z“ – napisala je na Tviteru.

Međutim, reakcija u Velikoj Britaniji je bila manje pozitivna.

Glavni filmski kritičar „Gardijana“ Piter Bredšo predvodi „loše kritike“, navevši da je „Avatar: Put vode“ blesavi, mokri ep bez ijedne zanimljive vizuelne slike“, dok je Robi Kolin iz „Dejli telegrafa“ objavio zagonetan „grimasa emodži“.

Kristina Njuland, glavna kritičarka lista „i“, takođe je bila manje impresionirana, napisavši:

– „Avatar: Put vode“ je film kome se treba više diviti nego ga voleti – jeste spektakl i ima nekoliko povrataka na scene sa „Titanika“, nekoliko zaista divnih vizuelnih scena. Ali, je takođe beskrajno, mukotrpno i predugačko ostvarenje, koja je možda impresivno, ali ne istinski upijajuće.

Amon Varman iz časopisa „Empire“ bio je malo velikodušniji, ali i dalje dvosmislen, pišući:

– Svidelo mi se, ali nisam oduševljen. Dobra vest je da je 3D ponovo dobar (jej!), a akcija prilično neverovatna (naročito u završnom činu). Ali, za mnoge priče imam osećaj kao da moraju da se zaustave i nisu razrađene, a za mene je velika brzina kadrova bila promašena. Ovaj film je svakako lep za pogledati. u celini. Nastavak mi se sviđa više od prvog dela, ako ni zbog čega drugog jer ima manje “belog spasiteljstva” od originala.

Svetska premijera filma Avatar put vode Foto:Photo by Gareth Cattermole/Getty Images for Disney

Džejms Kameron je planirao da franšiza „Avatar“ ima ukupno pet filmova, a treći nastavka je već snimljen i najavljen za 2024. godinu. Četvrti deo je delimično snimljen i planiran je za 2026. dok je za peti deo tek završen scenario. Ukoliko bude bio snimljen, u bioskopima bi trebalo da se nađe tek 2028.

Film „Avatar: Put vode“ u domaće bioskope stiže 14. decembra.

Bonus video: Premijera Spilbergove verzije „West Side Story“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar