Foto: Promo/KomunikArt/Adriana Matla Montoya

U okviru petog izdanja Dunav Film Festa koje se održava u Smederevu od 19. do 25. avgusta biće održana specijalna projekcija filma Strahinja Banović u velikoj sali Centra za kulturu Smederevo.

Najuspešniji srpski film u ovoj festivalskoj sezoni, „Strahinja Banović“ je moderna adaptacija čuvene narodne epske pesme „Banović Strahinja“, a smešten je u kontekst izbegličke krize. Naslovni junak sa svojom ženom Ababuo u Srbiju dolazi iz Afrike i radi lakšeg uklapanja u novu sredinu uzima ime Strahinja. On uspeva da postane član fudbalskog kluba Voždovac i ima ambicije da se zadrži u Srbiji, dok njegova supruga ima nameru da nastavi ka zapadu u potrazi za boljim životom, a novi talas izbeglica iz Sirije, među kojima je i harizmatični Ali, unosi dodatni nemir u njihov život.

Foto: Promo/KomunikArt/Adriana Matla Montoya

Film „Strahinja Banović“ reditelja Stefana Arsenijevića ove godine osvojio je nagradu Kristalni globus na festivalu u Karlovim Varima za najbolji film u glavnom takmičarskom programu. Veliki uspeh filma ogleda se i u tome da je ovo prvi put da jednom srpskom filmu bude dodeljena i nagrada za najboljeg glumca festivala – ovo priznanje dobio je Ibrahim Koma koji tumači naslovnu ulogu. Osim toga, direktorka fotografije Jelena Stanković nagrađena je jednim od ukupno dva Specijalna priznanja festivala, a sa još dve nagrade Strahinja Banović je zvanično najuspešniji film festivala u Karlovim Varima.

Strahinja Banović biće prikazan 23. avgusta od 19 sati u velikoj sali Centra za kulturu Smederevo, a ulaz je slobodan.
Peti Dunav Film Fest biće održan od 19. do 25. avgusta na četiri lokacije u Smederevu – Smederevska tvrđava, Brod Pristan, Centar za kulturu Smederevo i Karađorđev dud, kao i onlajn na platformi MojOFF.

Bonus video: Glavni glumci iz filma „Strahinja Banović“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar