Foto:promo

GO Pokreta za preokret Novi Sad poziva republičku, pokrajinsku i gradsku vlast u Novom Sadu da spase od propadanja Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu, najstarije profesionalno pozorište kod Srba, osnovano još 1861. godine.

SNP je u teškom ekonomskom položaju godinama i za to odgovornost leži u nebrizi za kulturu i kulturne ustanove od strane Srpske napredne stranke. Sutra je novi protest upozorenja, a zaposleni prete generalnim štrajkom.

„Dok se novac iz budžeta rasipa na sve strane na stotine zaposlenih u SNP-u ostvaruje primanja ispod prosečne republičke zarade, a preko sto njih u proseku prima oko 45.000,00 dinara, zbog čega je njihova egzistencija kao i egzistencija članova njihovih porodica ozbiljno dovedena u pitanje. Do sada nisu urodili plodom zahtevi sindikata ovog hrama kulture, koji neprestano radi već 162 godine. Od ovog pozorišta svi okreću glavu i oglašavaju se nenadležnim, a kada se daju novci raznim tabloidno-propagandnim glasilima režima – svi su nadležni. Od Vlade Srbije do grada Novog Sada“, pišu GO Pokreta za preokret Novi Sad.

Kako je drugi po redu štrajk upozorenja zaposlenih zakazan za sutra i kako zaposleni prete da će stupiti u generalni štrajk, ako se ne nađe rešenje za njihove probleme, u saopštenju se traži od nadležnih da hitno sednu i razgovaraju sa zaposlenima. Rešenje mora da bude trajno i ne sme se dozvoliti da Srpsko narodno pozorište nakon više od veka i po zatvori svoja vrata.

Podsetimo, 13. marta se oko 70 štrajkača okupilo u holu Srpskog narodnog pozorišta između 10 do 11 časova u Novom Sadu održavši jednosatni štrajk upozorenja. Zaposleni su nezadovoljni svojim materijalnim položajem u ovom teatru, a svi ti apeli usledili su nakon što su članovi orkestra Beogradske filharmonije u javnost izneli lošu situaciju u kojoj se nalaze.

– Ukoliko nam se ne izađe u susret biće eventualno još jedan ovakav štrajk nakon čega ćemo stupiti u generalni štrajk. Mi zaposleni u SNP-u nikada više nećemo dozvoliti da neko u naše ime pregovara i vodi razgovore sa predstavnicima vlast – kazao je za Nova.rs predsednik Samostalnog sindikata u Srpskom narodnom pozorištu Robert Hercenberger.

Bonus video: Posle filharmoničara digli glas i muzičari najstarijeg pozorišta u Srbiji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar