Ukoliko nam se ne izađe u susret biće eventualno još jedan ovakav štrajk nakon čega ćemo stupiti u generalni štrajk. Mi zaposleni u SNP-u nikada više nećemo dozvoliti da neko u naše ime pregovara i vodi razgovore sa predstavnicima vlast, kaže za Nova.rs predsednik Samostalnog sindikata u Srpskom narodnom pozorištu Robert Hercenberger.

Oko 70 štrajkača okupilo se u holu Srpskog narodnog pozorišta između 10 do 11 časova u Novom Sadu održavši jednosatni štrajk upozorenja. Zaposleni u Srpskom narodnom pozorištu nezadovoljni su svojim materijalnim položajem u ovom teatru.

Okupljenima se obratio predsednik Samostalnog sindikata u Srpskom narodnom pozorištu, violinista u operskom orkestru Robert Hercenberger.

Na početku obraćanja štrajkačima izneo je zahteve sindikata, a to su: poboljšanje materijalnog i radno-pravnog položaja zaposlenih u SNP-u kroz uvećanje plata od linearno od 30.000 dinara; popunjavanje radnih mesta i donošenje sistematizacije radnih mesta uz obavezno učešće sindikata; poboljšanje uslova rada i obezbeđenje osnovnih sredstava za rad; hitno pokretanje postupka od strane nadležnih organa i uprave SNP-a, kao i da se SNP ponovo uvrsti u u listu ustanove kulture od nacionalnog značaja.

Štrajk upozorenja je protekao u vidu neformalnog sastanka, gde su štrajkači postavljali pitanja ljudima iz sindikata o daljim koracima, ali i predlagali strategije i poteze koje bi trebalo povući u narednom periodu.

Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Robert Hercenberger je za Nova.rs izjavio da će oni, kao sindikat, istrajati u borbi za zahteve kao i da nemaju nameru da odustanu od njih. Takođe je istakao i da je zadovoljan današnjem odzivom radnika SNP-a.

– Zadovoljan sam odzivom, jer je štrajk zamišljen tako da se deo štrajkača okupi ovde u foajeu, dok se drugi deo štrajkača nalazi u prostorijama SNP-a, ali oni ovih sat vremena nisu obavljali svoje redovne radne aktivnosti – kaže Robert Hercenberger.

Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Deo štrajkača je u toku sastanka negodovao jer se nisu pojavili članovi još dva sindikata. Međutim, u foaje je došao i predsednik Nezavisnog sindikata SNP-a Momčilo Nenadović, koji se uključio u raspravu, i rekao da nije tačno da se članovi njihovog sindikata nisu pojavili, navodeći da su on i još nekoliko njegovih kolega tu, ali da smatra da današnji štrajk nije najbolje strateško rešenje, jer su pregovori u toku.

Pročitajte još:

I zato ovaj štrajk može negativno da utiče na same pregovore, što je dovelo do negodovanja većine prisutnih. Ipak, rekao je i da će njegov sindikat podržati štrajk ukoliko bude bio masovan.

Pitali smo i Roberta Hercenberga kakva je podrška ostalih sindikata u SNP-u?

– Mi smo jedini reprezentativni sindikat, a sa ostalim sindikatima nemamo problem da se dogovaramo oko zajedničkog delovanja – kaže Hercenberger

On je naveo i da će Samostalni sindikat, ukoliko se ne ispune njhovi zahtevi, stupiti u generalni štrajk. Na našu konstataciju da je upravnik SNP-a, nakon sastanka sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić izjavio da je zadovoljan dosadašnjim pregovorima, kao i da je naišao na visok stepen razumevanja njihovih problema od strane Vlade, Hercenberger je rekao da će se to tek videti.

Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

– Ukoliko nam se ne izađe u susret biće eventualno još jedan ovakav štrajk nakon čega ćemo stupiti u generalni štrajk. Mi zaposleni u SNP-u nikada više nećemo dozvoliti da neko u naše ime pregovara i vodi razgovore sa predstavnicima vlasti. Znamo i mi sami da pregovaramo. Mi smo najveće i osnivačko pozorište i zaslužili smo uvek u pregovorima svog predstavnika – kategoričan je Hercenberger.

Dok smo razgovarali sa Robertom Hercenbergerom, otkrio nam je da je upravo dobio informaciju da je upravnik SNP-a Zoran Đerić dao podršku njihovim zahtevima.

Podsetimo, povodom loših zarada i uslova rada prvo su pobunili članovi orkestra Beogradske filharmonije, da bi ubrzo nakon toga i SNP u Novom Sadu takođe iznelo niz problema koji su slični onima sa kojima se susreće i Beogradska filharmonija. Članovi SNP-a su pružili podršku Beogeadskoj filharmoniji, da bi zatim i oni sami tražili poboljšanje uslova rada u vidu materijalnog i radno-pravnog položaja.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar