Milena Radulović u filmu "Superdeep" koji će otvoriti festival Foto: Promo

Filmovi "Jedini izlaz" Darka Nikolića, "Lihvar" Nemanje Ćeranića, ruski "Superdeep" sa Milenom Radulović u glavnoj ulizi , češki "Smotaj i pali" sa Predragom Bjelcem, mađarsko ostvarenje "Pripreme za zajednički život na neodređeno vreme" Lili Horvat i srpsko-turska koprodukcija "Potencijalni kandidat" Erkana Kasala biće prikazani na Međunarodnom festivalu debitantskog filma od 1. do 4. jula u Ravnom Selu, najavili su organizatori.

Festival je orijentisan ka mladima i predstavlja debitantski festival za reditelje prvog ili drugog filma. Ravno Selo film festival će tradicionalno imati glavni program, kao i studentski program, dok ove godine prvi put donosi i treću selekciju pod nazivom „Kratkih 100 minuta“ u okviru koje će biti prikazani dokumentarni filmovi koji su privukli veliku pažnju kritike i javnosti u prethodnom periodu, navode organizatori festivala. Gost selektor glavnog programa četvrtog izdanja je Dragan Jeličić, a za izbor dokumentarnih filmova zadužen je Igor Toholj. Gosti u okviru studentskog filma su studenti Akademije iz Skoplja.

Svečano otvaranje zakazano je za 1. jul uz koncert filmske muzike na kom će glumce i pevače pratiti Novosadski filharmoničari, navode organizatori, prve večeri biće prikazan ruski horor triler „Superdeep“ reditelja Arsenija Suhina sa Milenom Radulović u glavnoj ulozi, a na zatvaranju festivala, 4. jula, biće prikazan debitantski film reditelja Darka Nikolića „Jedini izlaz“ sa Anđelkom Prpić.

U okviru glavnog festivalskog programa najavljeni su i češka crna gangsterska komedija „Smotaj i pali“ reditelja Adama Hobzika sa Predragom Bjelcem u glavnoj ulozi, romantična drama mađarske rediteljke Lili Horvat pod nazivom „Pripreme za zajednički život na neodređeno vreme“, prva srpsko-turska koprodukcija „Potencijalni kandidat“ Erkana Kasala, prikazan ove godine i na Festu, kao i „Lihvar“, debitantsko dugometražno ostvarenje Nemanje Ćeranića, ujedno i prvi domaći film snimljen u celosti tokom pandemije.

„Nepredviđena situacija sa koronavirusom“ bilo je obrazloženje iz produkcijske kuće Zillion film Lazara Ristovskog za to što festival u Ravnom Selu nije održan prošle godine.

Osnivač festivala, glumac, reditelj i producent Lazar Ristovski je, govoreći o ovogodišnjem festivalu, najavio i početak gradnje novog doma kulture u Ravnom Selu.

„Posle pet godina borbe u pet setova borba se isplatila. Starj dom se danas ruši, a novi počinje da se zida. Lepo je kada se grade putevi i fabrike, ali kada se podize jedan objekat kulture, to je za zemlju isto tako važno. Ravno Selo će biti rasadnik talenata. Ja ću se pobrinuti da naš Dom bude stalno pun i publikom i najkvalitetnijim programima. Hvala predsedniku Pokrajinske vlade gospodinu Miroviću na razumevanju i pomoći. Uistinu sam srećan”, rekao je Risovski, a preneli su organizatori.

Lazar Ristovski Foto: N1

Direktor festivala, reditelj Petar Ristovski podsetio je na to da se ideja o festivalu rodila upravo nakon što je Dom kulture u Ravnom Selu izgoreo.

„Kada je Dom kulture u Ravnom selu izgoreo pre pet godina rodila se ideja o organizovanju festivala nakon veoma posećene besplatne projekcije filma ‘Dnevnik mašinovođe’, na koju je stiglo više od 1.500 meštana ovog i okolnih sela. Ovaj Festival osnovan sa idejom da se skrene pažnja opštini Vrbas i pokrajini da se Dom kulture obnovi, stavio je Ravno Selo na mapu omiljnih letnjih dešavanja, ne samo okolnih sela već i mnogo šire. Drago mi je što su se svi naši napori isplatili i što je Ravno Selo kroz ovih pet godina postalo selo filma, selo kulture i što imamo priliku da zajedno sa Ravnoselcima gradimo dalje ovaj festival specifičnog, rekao bih pomalo i Felinijevskog, karaktera. Vidimo se i ove godine u Ravnom Selu – naveo je Lazar Ristovski.

Za razliku od prošle godine, kada Ministarstvo kulture nije izdvojilo ni dinar za festival u Ravnom Selu, ovogodišnju smotru podržali su i Ministarstvo, i Pokrajinski sekretarijat za kulturu i opština Vrbas.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar