Glumac Filip Đurić i reditelj Miša Radivojević Foto:Screenshot/Youtube/RTS/Youtube/Portal Vijesti

Snimanje filma "Ostrvo na dnu" na temu Golog otoka u režiji Miloša Miše Radivojevića trebalo bi, nakon višegodišnjih priprema, da počne ove jeseni, saznaje portal Nova.rs.

Prvobitni plan bio je, prema našim saznanjima, da snimanje počne već tokom leta, ali je ono moralo da bude odloženo zbog situacije sa koronavirusom.

Glumac i producent Svetozar Cvetković, čija kuća „Testament films“ je stala iza ovog ostvarenja, potvrdio nam je da je snimanje „Ostrva na dnu“ predviđeno za oktobar.

Svetozar Cvetković Foto:Zoran Lončarević

Film donosi novi ugao gledanja na repesije na Golom otoku nakon rezolucije Informbiroa 1948. godine, a zasnovan je na istinitim događajima.

– Miša Radivojević napisao je scenario prema svedočenjima profesora Kikića, koji je to doživeo. Profesor je pred odlazak iz života poverio svoju priču Miši da on od toga napravi scenario i po njemu snimi film – kaže Cvetković.

Kada će tačno pasti prva klapa diktiraće epidemiološka slika.

– Situacija u vezi sa koronavirusom menja se iz dana u dan, tako da ćemo snimanje uskladiti sa okolnostima. Planirano je da deo filma bude sniman u Beogradu, a deo u Crnoj Gori, s tim što je to sve još pod znakom pitanja. Snimaćemo onako kako nam bude dozvoljeno. U pitanju je kamerni film, za sada znamo da će noseću ulogu igrati mladi glumac Filip Đurić i priča o Golom otoku će se odvijati iz perspektive njegovog lika – kaže Cvetković, koji će i sam igrati jednu od uloga u filmu.

Glavna uloga biće poverena Mladom Filipu Đuriću Foto:Screenshot/Youtube/RTS

Reditelj Miloša Miše Radivojevića snimio je do sada 17 filmova, među kojima su „Bube u glavi“, „Kvar“, „Una“, „Dečko koji obećava“, „Ni na nebu ni na zemlji“, „Buđenje iz mrtvih“, „Kako su me ukrali Nemci“… U njegovoj režiji prošle godine snimljena je i serija „Žmurke“.

Miloš Miša Radivojević Foto:Screenshot/Youtube/Portal Vijesti

„Ostrvo na dnu“ podržali su i Filmski centar Srbije i Filmski centar Crne Gore.

Film „Ostrvo na dnu“ donosi novi ugao gledanja na brutalne golootočke represije. „S veoma autentičnom i snažnom rediteljskom vizijom autor pomera perspektivu iz koje posmatramo brojne transformacije likova, njihovu borbu i posledice koje neminovno objašnjavaju našu sadašnjost“, navedeno je u obrazloženju Filmskog centra Crne Gore u obrazloženju za podršku ovom projektu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar