Jelena Trivan, predsednica Filmskog centra Srbije, Balša Đogo i glumac u filmi Svetozar Cvetković, Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Snimanje filma i serije "Košare", posle niza odlaganja planirano za sredinu aprila, po svemu sudeći neće početi ni tada, uprkos prethodnom dogovoru u Filmskom centru Srbije da se ono nastavi, a i budućnost celog projekta je neizvesna, saznaje portal Nova.rs.

Očekivalo se da saga oko snimanja „Košara“, prekinutog letos posle samo sedam dana zbog nesuglasica između reditelja Balše Đoga i producenata iz kuće „Omega prodakšn“ Nemanje Mićića i Vladana Anđelkovića, posle niza odlaganja biti najzad okončana time što će ono biti nastavljeno u martu. Međutim, snimanje je pomereno na sredinu aprila, sa obrazloženjem da je to urađeno zbog epidemiološke situacije, ali je sada, nakon jučerašnjeg sastanka u Filmskom centru Srbije, pod velikim znakom pitanja ne samo to da li će ono tad biti nastavljeno, nego i da li će se uopšte odvijati onako kako su se reditelj i producenti dogovorili jesenas posle pregovora i medijacije u FCS (kada je odlučeno i da snimanje nadgleda njihov supervizor).

– Snimanje bi trebalo da bude nastavljeno sredinom aprila, tako nas je obavestio supervizor. Dogovor je prvo bio da se snimanje nastavi u martu, ali je to bilo neizvodljivo zbog ukupne situacije sa koronavirusom. To je razumljivo jer imamo filmove koji se zbog toga odlažu i po pola godine i godinu. Recimo, snimanje „Bilo jednom u Srrbiji“, prekinuto jesenas u Leskovcu zbog korone, trebalo je da bude završeno, do sada je i „Toma“ trebalo da bude završen, Slobodan Šijan trebalo je da nastavi snimanje filma „Budi bog s nama“ u martu, ali je to takođe prolongirano za april… Ne možemo nikome da zamerimo to što pomeraju snimanja, takva je situacija – kaže Gordan Matić, direktor Filmskog centra Srbije.

Međutim, ni producenti nisu hteli da potvrde da je snimanje zakazano za april, a ni reditelj nije želeo ništa da komentariše ovim povodom.

Nemanja Mićić iz produkcijske kuće „Omega prodakšn“ je na pitanje da li će snimanje početi sredinom aprila samo kratko rekao:

– Pripremame projekta su u toku. Zbog epidemilološke situacije smo pomerili početak snimanja. Sve ćemo blagovremeno javiti preko službe za odnose sa javnošću. I o tačnom datumu početka snimanja, kao i o lokaciji na kojoj će snimanje početi.

Za datum nastavka snimanja za sada ne znaju ni glumci.

– Nemam nikakvu informaciju, osim što mi je reditelj Balša Đogo rekao da računa na mene. Ali niko iz produkcije mi se nije javljao za sada – samo kratko kaže Svetozar Cvetković, koji bi u “Košarama” trebalo da igra jednu od značajnijih uloga.

Podsetimo, na sastanku u Filmskom centru Srbije u novembru, dogovoreno je i da Đogo ostaje reditelj filma i serije „Košare“, a ekipi filma dat je rok da do kraja decembra donesu „unapređenu verziju scenarija Đorđa Milosavljevića“ (što je bio jedan od kamenova spoticanja između reditelja i producenata), te da će, nakon što on bude odobren u FCS, imati mesec dana da naprave plan i knjigu snimanja. Predsednica Upravnog odbora FCS Jelena Trivan požurila je tada da kaže će snimanje početi već krajem decembra, ali su oni manje optimistični očekivali da to bude u martu.

Na pitanje da li je ekipa filma ispunila obavezu iz dogovora i podnela „unapređeni scenario“, u FCS-u navode da se time bavila komisija i da će se izveštaj o tome naći pred Upravnim odborom na sednici za dve nedelje.

– Rok za završetak „Košara“ je februar 2022. godine, tako da još imaju vremena. Bolje da ga rade sporije, pa da ga urade kako treba, nego brzo, pa da ispadne kako ne valja – zaključuje Matić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare