Scena iz filma Rez Foto:Promo/MCF MegaComFilm

Komedija "Rez" francuskog sineaste Mišela Azanavisijusa naći će se na repertoaru domaćih bioskopa od 19. januara, saopštila je distributerska kuća MCF.

Ostvarenje „Rez“ otvorilo je krajem proleća najpoznatiji svetski filmski festival u Kanu, a kod nas je premijerno prikazano na zatvaranju 29. Festivala evropskog filma Palić, na kojem je Azanavisijusu dodeljeno priznanje „Aleksandar Lifka“ za doprinos evropskoj kinematografiji.

Film dobitnika Oskara za ostvarenje „Umetnik“ (The Artist) donosi priču o snimanju niskobudžetnih filmova o zombijima od 19. januara biće na reperotarima domaćih bioskopa.

U napuštenoj zgradi, snima se niskobudžetni zombi horor film. Sa napornim zahtevima i nedoličnim ponašanjem agresivni reditelj tera glumce do same ivice, insistirajući na svojoj ideji da se unese dodatna energija i uzbudjenje u projekat. Stvari krenu po zlu kada malu filmsku ekipu koja snima film o zombijima napadnu pravi zombiji- siže je „Reza“.

Podsetimo, 2011. crno-beli nemi film „The Artist“ doneo je Azanavisijusu ogroman uspeh. Osvojio je pet Oskara, između ostalog za najbolji film i režiju. Reditelj i scenarista Mišel Aznavisijus u svom najnovijem ostvarenju „Rez“ (Final Cut), kao adaptaciji japanske zombi komedije „One Cut of the Dead“ donosi na veliko platno priču o načinu snimanja filmova, film o filmu, navodeći da ovo nije ostvarenje koji želite da gledate sami na svom kompjuteru.

Scena iz filma Rez Foto:Promo/MCF MegaComFilm

Pričajući letos na Paliću za Nova.rs o svom urnebesno smešnom filmu o filmu Mišel Azanavisijus istakao je:

– Fasciniran sam ljudima koji ulažu toliko energije, talenta, novca, vremena za jednu tako „glupu“ stvar kao što je pričanje priča. Film je za nekoga tričarija, jedno veliko ništa, pa zato kažem glupo. Znate, ako ne bih napravio film, svet bi ostao isti. I kad snimim film, mogu da ponukam ljude na smeh, bar na sat vremena, ali opet nisam promenio ništa. Kada umiremo, verovatno nam nije prva stvar na pameti to što smo u nekom trenutku života videli neku filmsku scenu. Zato kažem ništa. Film je poput vetra, a mi ulažemo toliko energije u sve. I dok je za nekog pravljenje filmova glupo, za nas je herojsko, najlepša stvar na svetu. Zato je „Rez“ moj način da donesem priču o stvaranju te „glupe stvari“, jednu smešnu priču o svim tim ljudima iza scene.

Scena iz filma Rez Foto:Promo/MCF MegaComFilm

Glavne uloge tumače poznati francuski glumci Berenis Bežo i Romen Diris.

Bonus video: Otvaranje Festivala autorskog filma

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar