Dejan Stojanović i Marko Stojanovič Foto:Zoran Lazarević Laki

Kad je na plakatima za ovogodišnji Arsenal fest osvanuo naziv Smak plus, svi koji vole čuvenu kragujevačku grupu zapitali su se o čemu je reč.

Posle svirke na Glavoj bini festivala, pred nekoliko hiljada ljudi, svima je bilo jasno – ovi klinci su naslednici grupe Smak. I to ne samo zato što „kidaju“ kako sviraju, već i jer su legendarnim stvarima Smaka dali novu, mladalačku energiju i približili ih svojoj generaciji, koja je na Arsenalu reagovala na bezvremenske hitove baš kao da ih sviraju Točak i ekipa.

Smak plus na Arsenalu Foto:Zoran Lazarević Laki

A sve to, naravno, ne bi moglo da se desi bez „blagoslova“ jednog od najvećih gitarista s ovih prostora – Radomira Mihailovića Točka, osnivača Smaka, koji je na neki način i idejni tvorac ovog projekta, koji je ovako objasnio:

– Značenje imena Smak plus podrazumeva dve stvari – nastavak rada grupe, ali sa mlađim članovima; i ponešto od standardnog repertoara biće zamenjeno numerama koje Smak nije izvodio uopšte ili na svojim nastupima pre više decenija;

Momci koji sada ponosno nose slavno ime Smaka su Dejan Stojanović Kepa Jr. (bubnjevi), Miki Mihailović (gitara), Filip Milanović (bas), Dejan Zdravevski (klavijature), Jovan Mitrović (gitara), Jovan Pantić (vokal) i Marko Stojanović Kepa Jr. Jr. (bubnjevi).

Dejan Stojanović Kepa, sin originalnog bubnjara Smaka, već je skoro 30 godina standardni član benda, tačnije od albuma „Bioskop Fox“ koji bio u pripremi još 1994.

Miki Mihailović dolazi iz Čikaga i sin je Točkovog brata Slobodana koji tamo živi. Svirao je gitaru u grupi Somewhwere In Between, a zanimljivo je da na desnoj
ruci, kao i njegov idol, ima istetoviran točak.

Dejan Zdravevski Foto:Zoran Lazarević Laki

Filip Milanović je sin Zorana Milanoviča, koji je u Smaku na basu zamenio Miloša Petrovića 2015. Pre toga bio je član grupe Thimble iz Kragujevca. Dejan Zdravevski je klavijaturista u Smaku od 2012. godine, a Jovan Mitrović je bio gitarista u grupi Lates iz Beograda i uz redovnu muzičku školu koju je završio, jedan je od najboljih polaznika škole gitare Točka.

Jovan Pantić Foto:Aleksandra Ignjatović

Pevač Jovan Pantić, za kojeg muzički znalci kažu da glasom neverovatno podseća na Borisa Aranđelovića, dolazi iz Valjeva i u Smaku je debitovao na Đurđevdanskom koncertu u Kragujevcu 2022, a pre toga je bio u Smak tribute bendu Mračni mol iz Beograda. Gitarista Marko Stojanović je takođe debitovao na istom koncertu, u pesmi „Cigansko srce“.

Foto:Zoran Lazarević Laki

Pored svima dobro poznatih numera iz repertoara Smaka, Smak plus namerava da na narednim nastupima u set listu uvrsti i nove kompoziciju koje Smak još nije snimio, ali i sasvim nove pesme za album koji če nosio naziv „Smak plus“. Kako momci zvuče uživo, posle festivalskog debija na Arsenal festu, publika u regionu imaće priliku da proveri tokom ovog leta i to 14. jula u Vrnjačkoj banji, u okviru Karnevala na centralnim gradskom Trgu, 28. jula u Beogradu, u Botaničkoj bašti, u okviru Garden Sessions, pa 4. avgusta na Nikšić Lake Festu, 25. avgusta na Gitarijadi u Zaječaru i 23. septembra u Čačku u okviru rok festivala Priča.

Bonus video: Glas, dirka, bas

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar