Foto:promo

Film "U slavu kraljici", koji potpisuje rediteljka Tatija Škirtladze, biće prikazan večeras, od 18. 30 sati u Dvorani Kulturnog centra Beograda u okviru 16. po redu festivala Slobodna zona, saopštili su organizatori ove filmske manifestacije.

Nakon projekcije filma, koji je uvršćen u programsku celinu „Ženska linija“, autorka Tatija Škirtladze, koja je i gošća Slobodne zone, biće organizovan razgovor sa gruzijskom rediteljkom, dodaje se u saopštenju organizatora festivala.

Tokom Hladnog rata, četiri legendarne šahistkinje iz Gruzije donose revoluciju u ženskom šahu širom cele planete i postaju sovjetske ikone ženske emancipacije, a film „U slavu kraljici“, kako navode iz Slobodne zone, otkriva njihove isprepletane biografije i prikazuje „redak uvid u sadašnji život šahovskih zvezda None Gaprindašvili, Nane Aleksandrije, Maje Čiburdanidze i Nane Joseliani, kao i hroniku njihovog trajnog nasleđa“.

Nakon beogradske premijere, film gruzijske rediteljke biće prikazan sutra u Kulturnom centru Novi Sad, sa početkom od 20.30 časova, dok će u utorak, 10. novembra od 20 sati biti na programu niškog Cineplexx-a, a autorka će posetiti oba grada.

Tatija Škirtladze rođena je 1976. godine u Tbilisiju u Gruziji, a živi i radi u Beču. Diplomirala je na Univerzitetu primenjenih umetnosti u Beču, a master studije završila je na Univerzitetu umetnosti u Holandiji. Tatija radi u različitim medijima, kao i na kreiranju različitih umetničkih projekata, predaje video umetnost na Univerzitetu primenjenih umetnosti u Beču, a suosnivačica je i biroa za kulturnu implikaciju – SuK.

Festival Slobodna zona, 16. po redu, trajaće u Beogradu, Novom Sadu i Nišu do 10. novembra.

 

 

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar