Foto: Teodora Arsić/Slobodna zona/Promo

Ostvarenju "Nikad, retko, ponekad, uvek" američke rediteljke Elize Hitman pripala je nagrada za najbolji angažovani film u međunarodnoj selekciji 16. Filmskog festivala Slobodna zona, svečano zatvorenog sinoć u Dvorani Kulturnog centra Beograda. Za najbolji film u regionalnoj selekciji „Horizonti Balkana“ proglašen je „Kopač“ grčkog reditelja Georgisa Grigorakisa.

Projekcijom filma „Telo ne laže“ u Dvorani Kulturnog centra Beograda i dodelom nagrada svečano je sinoć završena 16. Slobodna zona. Odlukom članova međunarodnog žirija (producentkinja Karle Foti, rediteljka Mina Đukić i docentkinja Fakulteta dramskih umetnosti Vanja Šibalić) nagrada za najbolji angažovani film u međunarodnoj selekciji pripala je filmu „Nikad, retko, ponekad, uvek“ američke rediteljke Elize Hitman.

„Iz ovogodišnje raznovrsne selekcije, međunarodni žiri je odlučio da nagradu za najbolji film dodeli ostvarenju Elize Hitman zbog njegovog jedinstvenog i produbljenog iskustva, koje se zasniva na neverovatnom osećaju za detalje i delikatnom pripovedanju. Film predstavlja izuzetno vešt izraz saosećanja i hrabrosti i podstiče nas da se emotivno unesemo u njega. Besprekorna izvedba Sidni Flanigan u glavnoj ulozi dodatno osnažuje mogućnost za poistovećivanjem sa zbivanjima u ovom filmu“, navedeno je obrazloženju žirija.

Nagrada za najbolji angažovani film regionalnog programa „Horizonti Balkana“ pripala je grčkom reditelju Georgisu Grigorakisu za ostvarenje „Kopač“.

„Kopanje kao ispitivanje naših korena i prošlosti da bi se zalečile rane. Nagrađujemo ovaj film zbog posebnih sposobnosti autora da unese nežnost u žanr vesterna. Film govori o borbi protiv kompanija koje uništavaju šume, ali takođe govori o ocu i sinu koji, iako je zemlja blatnjava pod njima, moraju da kopaju da bi prevazišli problem“, naveo je žiri (reditelji Ivana Mladenović i Mladen Kovačević i producentkinja Jelena Mitrović).

Autorski tim „Kopača“ pozdravio je publiku uključujući se preko video linka.

– Zahvalan sam što je moj film u ovim okolnostima našao put do publike i žao nam je što nismo sa vama da proslavimo ovu pobedu – rekao je reditelj Georgis Grigorakis.

Foto: Teodora Arsić/Slobodna zona/Promo

Nagradu za najbolji film u selekciji 14+ osvojile su „Krvne veze“ danske rediteljke Žanet Nodal, a odluku o tome doneo je srednjoškolski žiri.

„Ostvarenje koje na fastastičan način prikazuje borbu mlade devojke koja je dobila prividno utočište, a zapravo je prepuštena sama sebi. Njeno uranjanje u ljubav nove porodice koja joj je navodno pružila sve, rezultiraće njenim davljenjem u njoj radi očuvanja te porodice. U ovoj priči ljubav i nasilje koegzistiraju, granica meђu njima je neznatna i zajedno su uvek prisutni. Savršeno potenciranje samohranog roditelja koji beskrajno voli svoje sinove dok ih istovremeno šalje na klanje. U ovoj situaciji uloga majke i šefa kriminalne bande ne mogu se slagati jedna sa drugim, prisustvo Ide čini taj položaj još nesigurnijim koji će se polako raspetljati u rukama mlade devojke koja prolazi kroz pakao“, obrazložio je svoju odluku mladi žiri.

Human Rights nagradu u regionalnoj selekciji „Horizonti Balkana“ dobio je film „Akasa, moj dom“ rumunskog reditelja Radua Čornićuka.

„Brižan pogled na život romske zajednice, ‘Akasa’ je složen film o odrastanju, o generacijskom jazu, o unutrašnjoj borbi porodice da se prilagodi, ali još više o neuspehu društva spremnog da olako oduzme ono što ne odobrava, a ima tako malo da ponudi. Intiman posmatrački film u kome protagonisti nesebično dele svoju svakodnevicu sa publikom, ne nudi jednostavne odgovore, ne bira stranu, već inspiriše empatiju i razumevanje različitosti kome moderno društvo mora da teži“, navodi se u obrazloženju žirija.

Reditelj filma Radu Čorničuk obratio se publici u DKC-u putem video zapisa i zahvalio se na nagradi koju je posvetio porodici Enake, glavnim akterima ovog filma.

Specijalno priznanje u regionalnoj selekciji Horizonti Balkana je dobio film „O jednoj mladosti“ Ivana Ramljaka.

Reditelj Ivan Ramljak javio se iz Zagreba i takođe zahvalio na nagradi i rekao da se nada da će uskoro moći da se druži sa publikom u Beogradu.

Nagradu publike osvojio je film „U slavu kraljici“ rediteljke Tatije Škirtladze i Ane Hazaradze. Autorka ovog filma bila je gošća festivala.

„Slobodna zona“ na bis

U okviru 16. Slobodna zona na bis danas u Dvorani Kulturnog centra Beograda će biti prikazani filmovi „Insajder“ u 17 sati, „Gagarin“ u 19 i „Epicentro“ u 21 sat, a filmska ostvarenja festivala biće dostupna danas i onlajn na platformi „Kinokauch“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar