Jugoslovensko dramsko pozoriste, konferencija povodom premijere predstave Alisa u zemlji strahova
Sloboda Mićalović Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Ne volim da pričam - ovo je genijalno, ovo će biti… Biće onako kako se predstava bude rodila pred publikom, pritom će imati vremena da raste jer je živa stvar i ima veliki potencijal. Ono što je zaista specifično, to je da ćete doživeti magiju, pre svega vizuelnu a, nadam se, i našom igrom i Acinom režijom koja sve podiže na viši nivo doživljaja, kaže za Nova.rs Sloboda Mićalović o drami "Alisa u zemlji strahova" po tekstu Eve Mahkovic i u režiji Aleksandra Popovskog.

Premijera ovog komada trebalo je da se održi sinoć u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, ali je odložena samo nekoliko sati nakon konferencije za medije.

Drama je inspirisana epizodama iz romana „Alisa u zemlji čuda“ Luisa Kerola, a slovenačka dramaturškinja Eva Mahkovic u programu je zapisala da je proticanje vremena glavna tema odrasle Alise, koja u ovom komadu ima 30 godina.

– Vremena koje teče iako svet već odavno ne pruža ni približno ono što je generaciji bilo obećano kao nešto što se podrazumeva: „Kad budete veliki, moći ćete sve. Sada je i to da se bude bilo šta“ – veoma teško. Brojni likovi „Alise u zemlji strahova“ su odrasle mlade devojke koje proticanje vremena posebno obeležava: „dosta dugo sam na ovom svetu, iskoristila sam svaku priliku (kako je trebalo), a skoro za sve je već prekasno. Ovo je noćna mora, ali je istovremeno i život“, kaže Kraljica Herc. Nikada nije bilo istinitije nego sada – navela je Mahkovic koja je tekst radila isključivo za JDP.

Predstava Alisa u zemlji strahova
Scena iz predstave Alisa u zemlji strahova Foto:Nebojša Babić

Sloboda igra Kraljicu Herc koja, po reditelju Popovskom, u ovoj drami simboliše na šta smo sve spremni da bismo napredovali. On je na konferenciji za novinare istakao da mu je velika želja bila da jedna od naših najvoljenijih glumica zaigra u ovom komadu.

– To je bila i moja potajna želja, jer do sada nismo radili zajedno. Gledala sam sve njegove predstave, posebno „Roberto Cuko“ zbog koje sam nebrojano puta išla u pozorište. Aca i ja smo se privatno poznavali preko Vojina, i kada smo se sreli na Ohridu pitao me je da li bih radila sa njim. Odmah sam pristala, otkazala sam neke obaveze i brzo smo uskladili termine. Vredeo je svaki minut i na probi i van nje, i to ne samo meni, nego svima – objašnjava Mićalović.

Ona dodaje da zna da zvuči kao kliše, ali stvarno joj svaki susret sa novim rediteljem otkriva nešto novo što ne umanjuje one sa kojima je prethodno radila i koji su već ostavili trag.

– Meni će ovo iskustvo mnogo značiti za buduće uloge jer sam radila sa čovekom koji me je oslobodio, razbio mi je neke sumnje i stege koje uvek postoje kod nas umetnika. I to je vratio na onu početnu tačku, a to je da je naš posao zapravo igra i da onog trenutka kada postane teško, ili obaveza, tog momenta umetnost beži od nas. U tom smislu me je vratio. Igrali smo se, skočili smo u tu neku rupu, nismo znali šta nas čeka ali on je učinio da se prizemimo bezbedno, da je dole mekano, da nas on čeka, da se niko neće povrediti i da niko nikog neće ugroziti. Bilo je to jedno božanstveno putovanje i nadam se da će ova predstava imati dug život – istakla je glumica.

U „Alisi u zemlji strahova“ naslovnu ulogu tumači Milena Radulović kojoj je ovo prva pozorišna uloga. U ostalim ulogama su osim Slobode Mićalović, i Nebojša Ljubišić (Beli zec), Radovan Vujović (Dodo i Riba), Milan Marić (Šeširdžija i Mačak), Jovana Belović (Mišica i Sedmica), Iva Stefanović (Gusenica), Tamara Šustić ( Puh i Orlić) i Denis Murić (Martovski zec, Pelikan i Beba).

Predstava Alisa u zemlji strahova
Scena iz predstave Alisa u zemlji strahova Foto:Nebojša Babić

– U predstavi imamo mladu generaciju glumaca, nas koji guramo ka srednjoj, i Nebojšu Ljubišića koji je stariji i nekada je nosio repertoar JDP. Mladima smo bili podrška i nadam se da smo ih udobno držali. Sviđa mi se taj novi talas, novi život. Ja sam od Milene starija 12, 13 godina, nije to ne znam koliko mnogo, ali prosto sve je drugačije i meni, začuđujuće – zaključuje Mićalović.

Scenografiju su radili „Numen/For use“ i Vanja Magić, kostimograf je Mia Popovska, kompozitor Marjan Nećak, a za scenski govor je bila zadužena Ljiljana Mrkić Popović.

Jugoslovensko dramsko pozorište naknadno će saopštiti novi termin premijere predstave „Alisa u zemlji strahova“.

Bonus video: Milena Radulović najzad u pozorištu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar