Foto: National Galleries of Scotland

Rendgenski snimci otkrivaju umetnikovo lice sa šeširom i maramom, na platnu u kolekciji Nacionalne galerije Škotske, piše "Gardijan".

Pronađen je do sada neotkriveni autoportret Vinsenta van Goga, jedne od najpopularnijih i najuticajnijih ličnosti u istoriji umetnosti, na platnu koje je više od pola veka bilo skriveno na vidnom mestu u kolekciji Nacionalne galerije Škotske.

„Bilo je apsolutno uzbudljivo“, kaže Lesli Stivenson, konzervator slika u Nacionalnoj galeriji Škotske, o trenutku kada je rutinski rendgenski snimak na konzervaciji druge Van Gogove slike, “Glava žene sa sela”, otkrio ovaj izuzetan nalaz na poleđini platna, skrivenog više od 100 godina ispod slojeva lepka i kartona.

„Nismo mnogo očekivali“, kaže Stivenson o „skromnoj maloj slici“ koju je galeriji 1960. poklonio advokat iz Edinburga Aleksandar Mejtland. Radilo se na rendgenskom snimku kao deo kataloške vežbe i kao pripreme za letnju izložbu francuskog impresionizma Kraljevske škotske akademije – iako je Van Gog bio Holanđanin, veći deo svoje umetničke karijere proveo je u Francuskoj.

Bonus video – Slavimir Stojanović Futro: Kao da sam slušao Konstraktu i crtao

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar