Neverovatno otkriće: Nepoznate Modiljanijeve skice u Izraelu

Kultura 13. jul 202216:40
Podeli:
Foto: TANJUG/AP Photo/Ariel Schalit

Kustosi u izraelskom muzeju Heht Univerziteta u Haifi, otkrili su tri nepoznate skice proslavljenog umetnika 20. veka Amedea Modiljanija (1884-1920) ispod površine njegove slike “Akt sa šeširom“.

Nedovršena dela Modiljanija, umetnika italijanskog porekla koji je radio u Parizu, gde je i preminuo 1920. godine, otkrivena su nakon što je platno pregledano rendgenskim snimkom, u okviru sveobuhvatne forenzičke studije njegovog rada pre izložbe njegovih dela u Filadelfiji, navodi AP.

Foto: TANJUG/AP Photo/Ariel Schalit

Ina Berkovic, istoričarka umetnosti u muzeju Heht, istakla je da je to „prilično neverovatno otkriće“, a na slici je Modiljanijeva prijateljica Mod Abrantes.

Jedan od kustosa muzeja još 2010. godine primetio je ispod okovratnika Abrantesove treću figuru, ali joj je tek ove godine poklonjena pažnja.

„Pomoću rendgenskih zraka, zaista smo u stanju da nateramo ovaj neživi objekat da progovori. Kada smo odlučili da uradimo rendgenski snimak, samo smo želeli da saznamo nešto više o skrivenoj figuri ispod Mod Abrantes“, izjavila je Berkovic.

Ona je navela da su pored portreta skrivene žene sa šeširom, na suprotnoj strani pronađena još dva portreta koja su bila potpuno nevidljiva golim okom: jedan muškarca, a drugi žene sa kosom podignutom u punđu, prenosi AP.

Foto: TANJUG/AP Photo/Ariel Schalit

Modiljanijeva slika „Akt sa šeširom“ iz 1908. i bez ovog otkrića bila je neobična slika, jer se na obe strane platna nalaze portreti.

Posetioce koji ulaze u galerije muzeja Heht susreće naopaki goli portret, a lik Mod Abrantes je na poleđini.

Modiljani se smatra jednim od velikih modernističkih umetnika 20. veka.

Bonus video:   Veliki umetnik čija smo dela posmatrali "drugačijim" očima

Komentari

Vaš komentar