Sidni Poatje Foto: ADRIAN SANCHEZ-GONZALEZ / AFP / Profimedia

Državni univerzitet Arizone je svojoj novoj filmskoj školi dao ime legendarnog glumca i filmskog radnika Sidnija Poatjea, koji ima 93 godine.

Odluka da škola nosi Poatjeovo ime mnogo je više od isticanja različitosti, rekao je Majkl M. Krou, predsednik univerziteta, u intervjuu uoči jučerašnjeg otvaranja škole.

Američki glumac Sidni Poatje je 1963. godine u Arizoni snimio film „Poljski ljiljani“ i za ulogu u tom ostvarenju je godinu dana kasnije dobio Oskara.

To je predstavljalo veliku prekretnicu jer je bio prvi Afroamerikanac koji je ovenčan tim visokim filmskim priznanjem.

– Tražite ikonu, osobu koja oličava sve za šta se zalažete. Kod Sidnija Poatjea to su njegova kreativna energija, dinamičnost, nagon, ambicija, projekti na kojima je radio i način na koji je napredovao u životu. Pogledajte njegov život: to je priča o osobi koja je pronašla način – rekao je Krou.

Poatje je rođen u Majamiju, a odrastao na Bahamima, sin je farmera koji je uzgajao paradajz, krenuo je od nule i stigao do statusa holivudske zvezde.

Sidni Poatje Foto: Jason Kempin / Getty images / Profimedia

Univerzitet, koji svoj postojeći filmski program proširuje u sopstvenu školu, saopštio je da je uložio milione dolara u tehnologiju kako bi postao jedna od najvećih, najpristupačnijih i najraznovrsnijih filmskih škola.

Proširujući kako svoje fizičke resurse, tako i mogućnosti studiranja poput onlajn učenja, na univerzitetu se nadaju da će upisati još hiljade učenika, podučavajući ih veštinama koje prevazilaze tradicionalno pravljenje filmova.

Poatje se već neko vreme ne pojavljuje u javnosti. Njegova ćerka Beverli Poatje – Henderson rekla je za  Asošijeted pres da je njen otac dobro i da uživa u porodici.

– Nadam se samo da će studenti Filmske škole Sidni Poatje preuzeti odgovornost za sebe onako kako je to uradio moj otac i ispričati svoje priče bez obzira na finansije. Ali moraš biti veran sebi. To je vrlo moćna stvar i radujem se što ću videti ko će iz nje izaći. Ne očekujem novog Sidnija Poatjea, ali očekujem osobu koja je verna sebi – rekla je Poatje – Henderson.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare