Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

I dok se Aleksandar Vučić ponekad "kune" u Radomira Konstantinovića i njegovu "Filozofiju palanke" stranačkim kadrovima SNS-a u Šapcu ne samo da smeta ta "pamfletska, antisrpska knjiga", nego su praktično zabranili sve same šabačke i srpske kulturne velikane, kaže za Nova.rs književnik Gojko Tešić.

Ogroman kulturni skandal trese Šabac, čiji su čelnici iz SNS-a, kako za Nova.rs objašnjava književnik i profesor Gojko Tešić, praktično proterali Konstantinovića, Stanislava Vinavera ali i njega samog iz ovog grada. I dok je Grad Šabac ranije objavio 15 Konstantinovićevih knjiga, a trebalo je da izađe još toliko „Dela“, to je stopirano. Takođe, i manifestacija koju je osnovao Gojko Tešić „Vinaverovi dani evropske kulture u Šapcu“:

– Čitave četiri godine trajala je ta manifestacija i nailazila na odličan odjek – objašnjava Tešić za Nova.rs, nazivajući dešavanja u Šapcu „prvorazrednim kulturnim skandalom“.

Gojko Tešić Foto: Goranka Matić

Sve je stopirano bez ikakvog obrazloženja, a uprkos višemesečnim pokušajima književnika i profesora da dobije razložno objašnjenje, na delu je zid ćutanja. Sam Tešić, koji je toliko uradio za Šabac, uklonjen je sa tamošnje kulturne scene.

A kako je čitava priča tekla, jasno je iz kompletne prepiske Gojka Tešića sa zvaničnicima Šapca, koju je književnik dostavio redakciji Nova.rs.

Povodom skandala književnik i profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu Gojko Tešić obraća se prvi put gradonačelniku Šapca Aleksandru Pajiću 18. oktobra prošle godine u kojem podseća prvog čoveka ovog grada da je priređivač celokupnih dela Stanislava Vinavera kojem je posvetio četiri decenije mukotrpnog istraživačkog rada po arhivima i bibliotekama diljem bivše Jugoslavije od 1972. do 2015. i objašnjava zašto mu se obraća:

– Povod je ono što se desilo i dešava oko Fondacije „Stanislav Vinaver“. Fondacija „Stanislav Vinaver“ osnovana je na moju inicijativu iz 2016. godine, tačnije, autorski projekat, detaljno razrađen po stavkama, podneo sam tadašnjem gradonačelniku gospodinu Nebojši Zelenoviću.

Pismo Gojka Tešića Foto: Privatna arhiva

Objašnjava da je u okviru „Predloga projekta za manifestaciju ‘Vinaverovi dani evropske kulture u Šapcu’“ ukazao na potrebu organizovanja tematskih naučnih skupova koji proističu iz sveukupnog dela ovog izuzetnog Šapčanina i najznačajnijeg srpskog Evropejca:

– Ja sam neposredni i osnivač i organizator tih skupova: do 2020. godine organizovao sam skupove: „Videlo sveta: Stanislav Vinaver i francuska kultura“; „Plavo nebo nad utopijom: Stanislav Vinaver i ruska kultura“; „Stanislav Vinaver u /o srpskoj književnosti, umetnosti i kulturi“ i „Ukrotitelji haosa: Stanislav Vinaver i nemačka kultura“. Osnivač sam i glavni i odgovorni urednik naučnog godišnjaka „Vinaverovo ogledalo“ – do sada su objavljena dva broja, u pripremi su 4. i 5. broj. Osnivač sam i glavni i odgovorni urednik „Vinaverove biblioteke“ u okviru Naučno-istraživačkog centra Fondacije „Stanislav Vinaver“ – podseća Tešić i konstatuje da su u pitanju autorski projekti i da je bila očekivana reakcija odgovornih za kulturu u Gradu Šapcu, što je izostalo:

– Najmanje što sam očekivao jeste da me pozovete na razgovor i da vidimo šta je rešenje za budućnost… I još jedan važan detalj, koji je, čini mi se i doveo do, takođe neobjašnjivog nesporazuma: reč je o objavljivanju celokupnih dela Radomira Konstantinovića u okviru Fondacije „Stanislav Vinaver“ – odnosno u „Vinaverovoj biblioteci“. Uveren sam da je reč o kapitalnom i važnom projektu ne samo za srpsku kulturu već i znatno šire (uostalom na ideje Radomira Konstantinovića pozivao se i predsednik države gospodin Aleksandar Vučić – to lako možete proveriti) – dovođen je u pitanje na jedan neprimeren način od strane gospodina Zorana Nikolića, inače inženjera šumarstva, koji je, ako se ne varam, predsednik Upravnog odbora Fondacije koju je, inače, besprizorno omalovažavao i napadao. O tome kako i zašto je došlo do toga da se Konstantinovićeva dela objave baš u Šapcu u okviru „Vinaverove biblioteke“ iscrpno sam pisao i pogovoru za Konstantinovićevu knjigu „Vinaverova minđuša“ (objavljena kao posebna knjiga u izdanju Fondacije). Očekujem da se izjasnite o izdavanju ostataka Konstantinovićevih dela – piše Tešić i na kraju ističe nadu da će kao gradonačelnik Šapca taj „slučaj razrešiti na civilizovan način“.

Pismo Gojka Tešića Foto: Privatna arhiva

Krajem oktobra Gojko Tešić se obraća i članovima Upravnog odbora i Kulturnog saveta Fondacije „Stanislav Vinaver“ zbog njegovog “neobjašnjivog uklanjanja iz projekata u sklopu Fondacije „Stanislav Vinaver“ koja je osnovana na njegovu inicijativu i posle svega što je u protekle četiri godine učinio za Fondaciju i za kulturu Šapca i podseća da odgovor od gradonačelnika Aleksandra Pajića nije dobio. U pismu, između ostalog, navodi:

– Inicijativa za formiranje Fondacije „Stanislav Vinaver“ je moja ideja i moj predlog iz 2016. godine tadašnjem gradonačelniku gospodinu Nebojši Zelenoviću i gospodinu Dušanu Petroviću. Ono što je u svemu najvažnije s tom mojom idejom i projektom upoznao sam i porodicu Vinaver – a o tome Vam ponajbolje može posvedočiti i unuka Stanislava Vinavera prof. dr Milica Vinaver.

I njih podseća da je delu Vinavera posvetio četiri decenije svoga života, a rezultat su Vinaverova sabrana dela koja su objavljena u 18 knjiga, pa „Almanah Vinaver“ i još nekoliko priređenih izdanja, onda i „Prkosi i zanosi Stanislava Vinavera“…  Ukazuje i na povod njegovog „besprizornog, drskog i primitivnog uklanjanja sa šabačke kulturne scene“:

– Reč je o „Delima“ Radomira Konstantinovića. Dakle, u avanturu bavljenja delom Stanislava Vinavera ušao sam isključivo zahvaljujući Radomiru Konstantinoviću. i na to me podsticao od prvog dana kada smo se upoznali: bilo je to 26. marta 1970. godine kada sam u njegov stan na Vračaru kročio kao užički gimnazijalac podstaknut Vinaverovom „Nadgramatikom“, „Čuvarima sveta“ – odnosno knjigama koje je Konstantinović priredio. Konstantinovićevu ideju o objavljivanju odabranih, sabranih ili bilo kakvih dela, ostvario sam na najlepši mogući način. Uveren sam da je bilo najprirodnije i najcelishodnije da se Konstantinovićeva dela objave baš u okviru „Vinaverove biblioteke“ – i još uvereniji da će ta činjenica jednog dana biti od izuzetnog značaja i za Šabac i za srpsku kulturu – piše Tešić i uz traženje odgovora zaključuje:

– Ako je Konstantinovićevo delo u okviru Fondacije „Stanislav Vinaver“ razlog za moju neprimerenu diskvalifikaciju i isključivanje iz budućeg angažmana u organizovanju i vođenju „Vinaverovih dana…“ i Istraživačko-izdavačkog centra – verujte mi da ste počinili skandal neopisivih razmera!

Godišnjak Vinaverovo ogledalo Foto: Privatna arhiva

Međutim, nisu se oglasili ni gradonačelnik, ni UO, ali jedan odgovor jeste dobio. Bilo je to polovinom prošlog decembra i to od člana Gradskog veća za kulturu i informisanje Miroljuba Mijuškovića u kojem zvaničnik šabačke lokalne vlasti ističe da nema konkretnih dokaza o književnikovim autorskim pravima na osnivanje Fondacije „Stanislav Vinaver“ i gradske manifestacije „Vinaverovi dani evropske kulture u Šapcu“, kao i određenih projekata nastalih pod okriljem Fondacije.

– Ja Vas najljubaznije molim da ukoliko imate bilo kakav službeni akt, a koji dovodi Vas u pravnu vezu sa Gradom ili Fondacijom u pogledu Vaših autorskih (ili bilo kojih drugih) prava regulisanih pozitivnim zakonskim propisima, da nam ih dostavite na uvid. Verujem da bi to bio prvi korak u razrešenju aktuelne situacije, a koju ste Vi nazvali nesporazumom – navodi u odgovoru Mijušković i poziva ga da ukoliko želi da komunicira s gradonačelnikom Šapca Aleksandrom Pajićem, to učini preko nadležne gradske službe i elektronske adrese Kabineta gradonačelnika.

Godišnjak Vinaverovo ogledalo Foto: Privatna arhiva

Gojko Tešić se potom obraća Mijuškoviću, uz konstataciju da mu je žao što on odgovara u ime onih (gradonačelnika, Upravnog odbora, Kulturnog saveta) kojima je uputio mejlove/pisma sa preciznim činjenicama:

– Što se autorskih prava tiče: nigde nisam naznačio da imam autorsko pravo na osnivanje Fondacije „Stanislav Vinaver“, ali ipak, imam autorsko pravo na manifestaciju Vinaverovi dane evropske kulture u Šapcu i na Istraživačko-izdavački centar, (odnosno „Vinaverovu biblioteku“). To je opštepoznata, proverljiva, dokaziva i vidljiva činjenica – navodi Tešić i preporučuje mu da te mejlove pažljivo pročita.

Ali, od tada, kako Gojko Tešić kaže za Nova.rs, potpuni je muk…

Bonus video:

Blokada, Šabac

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare