Siniša Pavić, Foto:Nemanja Jovanović

Žiri za dodelu nagrade "Dositej Obradović" za životno delo, na završnoj sednici održanoj 22. decembra 2020. godine, jednoglasno je doneo odluku da se nagrada za životno delo za 2020. godinu, dodeli književniku i scenaristi Siniši Paviću.

Književnik i scenarista Siniša Pavić spada u red najznačajnijih stvaralačkih ličnosti u oblasti književne delatnosti posvećene televizijskoj i filmskoj scenaristici u Srbiji, naveo je žiri obrazlažući svoju odluku, prenosi RTS na svom portalu.

Njegove dokumentarno-igrane serije kao i dramski ciklusi, dali su na umetnički način, ne samo sliku vremena okupacije Srbije, nego razuđenu fresku ljudskih sudbina, kako žrtava, tako i nasilnika, uključujući tu i sliku poratnih vremena.

U tom delu scenarističke delatnosti Siniša Pavić napisao je istoriografski precizno zasnovane, a umetnički celovito oblikovane drame „Čovek koji je bombardovao Beograd (suđenje generalu Leru)“, „Metak u leđa“, „Na putu izdaje“, „Lovac protiv topa“, i serije „Španac“, „Banjica“, „Poslednji čin“, „Odlazak ratnika povratak maršala“.

Drugi deo scenarističkog stvaralaštva Siniše Pavića sastoji se od niza igranih serija koje na satiričan način slikaju našu stvarnost i kritički govore o zabludama, sklonostima, mitomaniji i rđavim svojstvima našeg mentaliteta („Vruć vetar“, „Srećni ljudi“, „Porodično blago“, „Stižu dolari“, „Bela lađa“).

Otuda se može reći da je Pavić nastavljač dositejevske tradicije prosvetiteljskog delovanja, i da su njegove satirične dramsko-humorističke serije odigrale značajnu ulogu u kritici koliko tradicionalnih, toliko i novih negativnih pojava i običaja u nas. Tako je on, opredelivši se da prihvati izazove televizijskog i filmskog stvaralaštva, u svojim delima objedinio obrazovnu, prosvetiteljsku i umetničku misiju.

„Uvereni smo da je ukupni doprinos Siniše Pavića srpskoj književnosti, filmu i televiziji, uzoran i jedinstven, kako po umetničkim dometima, tako i po obimu i žanrovskoj raznovrsnosti i to ga čini zaslužnim i dostojnim da primi nagradu s Dositejevim imenom i znakom“, zaključak je žirija.

Žiri je radio u sastavu: Mirko Vasiljević, Slavko Gordić, Vojislav Jelić (predsednik), Marko Nedić, Dragan Simeunović.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar