Sanja Ilić i Zoran Simjanović, Foto: Nova.rs

Morikone je postavio standarde u filmskoj muzici. On se sluša od dana kada je počeo da piše i njegova muzika će ga nadživeti, rekao je za Nova.rs kompozitor Zoran Simjanović povodom smrti priznatog italijanskog kompozitora Enia Morikonea.

– Vreme je jedino merilo kvaliteta, a mislim da će njegova muzika uvek biti slušana. Muzika Enia Morikonea je i funkcionalna i lepa sama za sebe i gro njegovih kompozicija se sluša odvojeno od filma – dodao je Simjanović.

– Pošto i ja imam takav standard i mene su zvali srpski i jugoslovenski Morikone – istakao je on.

Enio Morikone je osvojio Oskara za najbolju muziku u filmu “Podlih osam” Kventina Tarantina (2015) i počasnog Oskara dobio 2007. godine “za svoje veličanstvene i višestruke doprinose umetnosti filmske muzike”.

– Njegova muzika je raznolika. Većina kompozicija je za veliki orkestar sa velikim aranžmanima, međutim imao je i potpuno drugačije partiture. Interesovali su ga razni žanrovi, čak i narodna muzika koju je obrađivao na uzvišen način – istakao je Simjanović.

– Morikone je svakako jedan od najvećih kompozitora filmske muzike, ako ne i najveći. Sećamo se njegovih nezaboravnih tema iz filmova Serđa Leonea. Bio je kompozitor, trubač, aranžer i voleo je i da diriguje svoja dela. Dirigent je bio do skoro poslednjeg trenutka u svom dugom stvaralačkom životu. Bio je nemirnog duha, pa je i život skončao od posledica pada i povrede noge – istakao je kompozitor i osnivač grupe „Balkanika“ Aleksandar Sanja Ilić.

Ilić je upoznao Morikonea na prijemu u italijanskoj ambasadi, priređenog povodom njegovog koncerta u Beogradskoj areni 2009.

– Tom prilikom je na iznenađenje, i moje i mnogih novinara, izjavio da voli muziku „Balkanike“, da je ona vrlo originalna i da ima nekoliko diskova. Tada mi je bilo jasno zašto je Enio i u poznim godinama bio jako vredan i aktuelan. On se interesovao za sve muzike sveta, za čudne instrumente i melose i tako je došao i do „Balkanike“ – ispričao je Ilić za portal Nova.rs.

Pročitajte još:

Koncert u Areni 2009. godine je, smatra Ilić, bio fantastičan.

– Niko nije mogao da shvati kako čovek sa više od 82 godine sa takvom lakoćom diriguje i uživa u muzici. On je primer mnogima za postavku filmske muzike i mnogi su pokušali da ga kopiraju, ali nedovoljno dobro. U njegovoj muzici se osećala seta, nostalgija, a sve to uz majstorsku grandioznost orkestra velikog formata. Veoma često je u svojim kompozicijama koristio etno instrumente Italije, ali i sa balkanskog podneblja. Enio je uspeo da svoju filmsku muziku digne na najviši umetnički nivo, a da pri tome bude dopadljiva svima. Jedan je Enio Morikone. Bio i ostao. Neka mu je večna slava – rekao je Sanja Ilić.

Enio Morikone preminuo je pretprošle noći u Rimu u 91. godini.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar