Enio Morikone, Foto: EPA-EFE/PAUL BERGEN

Legendarni kompozitor Enio Morikone preminuo je u 91. godini.

Morikone je, prenose mediji, preminuo tokom noći na klinici u Rimu, a kobne su bile posledice njegovog prošlonedeljnog pada, kada je povredio butnu kost.

Enio Morikone se smatra jednim od najuticajnijih filmskih kompozitora u XX veku, napisao je muziku za više od 500 filmova.

Legendarna je muzika koju je radio za špageti-vesterne kao što su „Za šaku dolara“ (Fistful of Dollars, 1964), „Dobar, loš, zao“ (The Good, the Bad and the Ugly, 1966) i „Bilo jednom na Divljem zapadu“ (Once Upon a Time in the West, 1968). Osamdesetih je komponovao partiture za horor-film Džona Karpentera „Stvor“, „Bilo jednom u Americi“ Serđa Leonea; „Misiju“ Rolanda Žofea, „Nedodirljive“ Brajana de Palme i „Cinema Paradiso“ Đuzepea Tornatorea, a među novijim projektima bili su „Potpuni zaokret“ Olivera Stouna, Tornatoreove „Legende o 1900“ i „Malena“, „The Hateful Eight“ Kventina Tarantina.

Foto: Robyn BECK / AFP / Profimedia

Dobio dva Gremija, dva Zlatna globusa i pet nagrada Entoni Eskvit za filmsku muziku od BAFTA-e u periodu od 1979-1992. Bio je nominovan za pet Oskara za najbolju muziku, originalnu muziku u periodu od 1979-2001, a 2007. je dobio počasnog Oskara „za svoje veličanstvene i višestrane doprinose umetnosti filmske muzike“. On je bio drugi kompozitor koji je dobio ovu nagradu posle njenog uvođenja 1928.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare