Foto:promo

Izložba „Mrzim te“ Ivana Grubanova biće otvorena u petak, 9. februara u 18 časova, Salon Muzeja grada Beograda.

Postavka koju je kurirao Danijele Кapra je selekcija od skoro trideset novih radova procesnog slikarstva, nastalih kao rezultat istraživačkog rada umetnika. Radovi se mogu svrstati u pet serija: slike sa vezenim nacionalnim sloganima, poliptisi pod nazivom „Idoli“, trodimenzionalne slike nazvane „Serafimi“, „Odnarođenje“ – metamorfozirane zastave pod višegodišnjim nanosima boja i video rad – „Monstrum“, a svi su povezani simboličkom i konceptualnom upotrebom zastave.

Beznačje Foto:promo

Praksa Ivana Grubanova proizilazi iz kritičkog razmišljanja o procesima koji sudeluju u građenju kolektivnog identiteta i nacionalizama nastalih dirigovanjem kulturnih procesa i konstantnom manipulacijom narativa. Grubanov zapravo problematizuje samu ideju na kojoj počiva nacionalizam, a koja podrazumeva nekritičko preplitanje etničkih, duhovnih, kulturnih i političkih aspekata.

Za mnoge svoje slike Grubanov koristi zastave bivše Jugoslavije, svedočeći o traumi izazvanoj raspadom te države – koju je i sam iskusio i lirski portretisao u video radu „Monstrum“ – trideset godina kasnije, rata nema, ali iskustva i stigma su prisutni. Na sličan način, umetnik koristi nacionalne slogane koji izvezeni i oslikani na platnu gube svoj idejni potencijal da ujedine i prerastaju u izraze nasilja i ekstremističke izjave o etničkoj pripadnosti. Zastave i slogani prestaju da budu elementi koji osmišljavaju zajednice oko jedinstvene vizije i postaju oruđe sukoba i iznenadnih objava rata protiv onih koji se smatraju drugačijim.

Foto:promo

Iste večeri, u prostoru Galerije New Moment, Grubanov predstavlja nove radove na hartiji – crteže i poliptihe kojima na intiman i neposredan način pokušava da iz dekonstrukcije nacionalnih simbola pređe u sintezu, osmišljavanje znakova i prizora koji stoje kao imenitelji i objedinitelji autorovih ličnih iskustva istorije i identiteta. Tragajući za vizuelnim simbolom, Grubanov kroz crtež, trenutni zapis svesti na papiru, traga za sobom – individuom naspram kolektivnih označitelja i obeležja.

Bonus video: Plava izložba za osobe sa invaliditetom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar