Jana Kunovska, izložba, Šetnja divljom stranom, Sinonimi ljudskih statusa
Foto: Promo

Izložba "Šetnja divljom stranom" Jane Kunovske biće otvorena večeras u 19 časova u galeriji Ozon u Dorćol platzu.

Na postavci „Šetnja divljom stranom“ Jana Kunovska predstavlja seriju radova koji se uslovno mogu podeliti na dve celine.

Centralni deo izložbe čine slike velikog formata sa tematizovanjem kartaške igre, dok u drugoj grupi radova dominiraju portreti sa ljudskim likom ili sa motivom mačke.

Na svim radovima ponuđeno je prepoznavanje motiva. U projekt je uvučen posmatrač koji ima iskustvo igre u doslovnom smislu. Kunovska mu nudi interpretaciju igre s veoma malo uobičajenih oznaka. Kao u realnom životu, i ovde, unutar galerijskog mira posmatrač postaje učesnik.

„Jana Kunovska uvodi lično iskustvo posmatrača i motiva u isto vreme. Obema ulogama pridaje značenje u sistemu koji nam predstavlja. U isto vreme one su i sumnja i dokaz realnosti. Reference na istorijsko i inscenirana relacija prošlog i budućeg donose zanimljiv rezultat. Istraživanje, igranje, kreće se u dva glavna smera u asocijativnom smeru, kompilaciji fragmenta igre koja, iako je realna, ipak pripada području dogovorenih pravila, te u smeru situacija ličnog stanja u domenu socijalnih odnosa. Ponegde umirene a ponegde halucinatorne kombinacije lica, oblika i znakova, posmatrača dovode u nesigurnost perceptivnog utiska“, ocenjuje Eugen Borkovsky, dodajući da je snaga ovog projekta u evidentiranju psiholoških stanja:

„Igra i kreativnost su putovanja u nepoznato. Pomiriti stečeno sa svojim osećanjima i senzibilno reagovati na spoznaju može samo umetnik. Bez kalkulacija. Igrajući se. Naravno, na temelju obrazovanja, iskustva, senzibiliteta. Umetnik-igrač je kao putnik koji se usuđuje da krene u nepoznato. Rizik gubitka je mali ulog u odnosu na zadovoljstvo igrača. Jer igra je jedino igra i kad se igra zbog igre. Kad se igra zbog rezultata onda to više nije igra“.

Izložba će trajati do 2. maja.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar