Sergej Trifunović: „Stovarište“ me je izlečilo VIDEO

Kultura 20. nov. 202121:40 > 21. nov. 2021 08:09
Podeli:

Sve što sam mogao da izrazim, stovario sam. To su neke priče koje su vredne za ispričati i nešto što se može opisati samo poezijom, rekao je za Nova.rs glumac Sergej Trifunović na promociji svoje knjige „Stovarište“ u izdanju Geopoetika, koja je sinoć promovisana u Dorćol platz-u.

„Stvarno bi strašno bilo da Sergej Trifunović nije počeo da zapisuje svoja sećanja i pohranjuje ih u ‘Stovarište‘“, zapisao je u predgovoru Petar Peca Popović.

Knjigu otvara dirljiva posveta: „Mojoj majci, koja mi je podarila ljubav i strast prema životu. Mome ocu, koji mi je podario ljubav i strast prema umetnosti. Mome bratu, koji me uči da ne sagorim u ljubavi i strasti“.

Ovo je jedna zabavna knjiga, rekao nam je Trifunović, a komentari uglednih ljudi koji su je čitali, nadmašili su njegova očekivanja. 

– U kovidu sam napisao pola ove knjige, i razmišljao sam šta bi bila jedna stvar a koja bi bila zajednička za sve umetnosti, koja bi to bila propozicija da mora da se uradi. I onda sam shvatio da ne sme da bude dosadna, bilo da je u pitanju film, televizija, pozorište, skulptura, da li je slika, cirkus, a to je da ne sme da bude dosadno. I mislim da ova knjiga nije dosadna. To je jedna neopterećena literatura, zabavna. Ona više nije moja, ona je vaša.

Sergej Trifunović Promocija knjige Stovarište Sergej Trifunović Dorćol Plac Dorćol Platz
Sergej Trifunović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Na promociji je, između ostalog, rekao da su četiri osobe zaslužne što je napisao knjigu jer su ga odavno ubeđivale da piše i na tome im je zahvalan. To su Branimir Džoni Štulić, Perica Gunjić, urednik „Plejboja“, muzičar Đorđe Miljenović i Nina Gugleta.  Kao i da je Geopoetika njegov omiljeni izdavač, ali da nije on taj koji ga je izabrao, kao što je to bilo i sa studijama glume. 

– Ali kao što to biva u životu, posebno ovakvog idiota kao što sam ja, ništa se ne događa mojim izborom. Ni glumu nisam hteo da upišem, nego je moj otac ušao u sobu i rekao, nakon što sam drugi put izbačen iz škole: „Ti nećeš moći da upišeš ni arheologiju, ni psihologiju, ni istoriju umetnosti, a prijemni na Fakultetu dramskih umetnosti je u junu“, zalupio je vrata i izašao. To je momenat kada sam počeo da razmišljam o glumi. 

Trifunović je naglasio da više nema nameru da nastavi da piše.

– Ne bojte se, neću postati pisac – istakao je glumac i dodao da ga je ova knjiga izlečila:

– Evo, vidite, nikad lepši nisam bio. 

Domaćin promocije bio je pisac Dejan Stanković Tiago a govorili su glumica Milica Mihajlović, književnik Svetislav Basara, i doktori teatrologije Jasna Novakov Sibinović, izvršna urednica Geopoetike, i Nebojša Romčević, dramski pisac.

U publici su bili Sergejevi roditelji i brat Bane sa partnerkom Tihanom Lazović, Dobrivoje Tanasijević – Dan Tana, Anica Dobra i Mina Sovtić, Srbijanka Turajlić, Aida Ćorović, Raša Andrić, Ašhen Ataljanc, Dragan Mićanović…

Majka autora Slobodanka Boba Trifunović istakla je za Nova.rs kako je „Sergej baš njen“, a na konstataciju da su joj obojica sinova veliki umetnici, lakonski je odgovorila:

– Nije sve baš onako kako izgleda…

Prisetila se i da je novinari stalno pitaju kako pored supruga glumca i sinova glumaca i sama nije u glumačkim vodama, a da je njen odgovor uvek ovaj:

– Neko u ovoj porodici mora da bude normalan.

 

Bonus video:

Košarkaška legenda – Vladimir Stanković, Milenko Tepić i Sergej Trifunović

Komentari

Vaš komentar